Schiffer kikelt Eörsi jelölése ellen

Ismét beindult a vita arról, jó ötlet volt-e az ex-SZDSZ-es politikust javasolni a nemzetközi szervezet élére.

LD
2016. 08. 17. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tiltakozom” – jelenti be a csütörtökön utcákra kerülő Heti Válaszban Kövér László házelnök. És hogy mi miatt sokallt be a politikus? Kövér a lapnak adott interjújában arról beszél: nem ért egyet azzal, hogy a kormány támogatja Eörsi Mátyás jelölését a Demokráciák Közössége élére. „Ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az »eszdéeszizmus« él és virul, hanem az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek” – hangzik el a házelnöktől az interjúban. A Heti Válasz egyébként az interjú előzetesében azt írta, megkérdezték Kövért a fideszes politikusok botrányairól, így többek közt a Voldemort-ügyről is.

Nemcsak Kövér nem ért egyet a volt államtitkár, jelenlegi DK-s politikus jelölésével. Az LMP volt társelnöke, Schiffer András is ellenérzéseinek adott hangot szerdán: szerinte Eörsi jelölésével azért van baj, mert „Magyarországot soha, sehol ne képviselje olyan személy, aki önként választott társául egy ávós gyilkost.” Az LMP-s politikus itt Bauer Miklósra utalt, aki a kilencvenes években üzlettársa volt Eörsinek. „Bauer Miklós ugyanis – többek között – a börtönben meggyilkolt Ries István, korábbi szociáldemokrata igazságügyi miniszter vizsgálótisztje volt. Az ’56 utáni megtorlások miatti felelősségre vonások legalább kísérleti szakba eljutottak, azonban az ötvenes évek ávós terrorja miatt semmiféle számonkérés, igazságtétel nem történt. S már nem is fog” – írta Schiffer a Facebookon.

A varsói székhelyű Demokráciák Közösségét 2000-ben alapították, Eörsi pedig a 18 tagállamot összegyűjtő szervezet vezetőségében dolgozott. A főtitkári pozícióra való jelölését hivatalosan a kormánynak kell megtennie, amelyik közölte, kész is erre. „Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak” – mondta el Szijjártó az Indexnek adott interjújában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.