Százezrek vettek részt az ünnepi programokon

Minden helyszínen rendben, a biztonsági terveknek megfelelően zajlottak a rendezvények.

MTI
2016. 08. 21. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepi események az Országház előtti Kossuth Lajos téren Magyarország nemzeti lobogójának felvonásával kezdődtek, majd a honvédtisztjelöltek avatása következett. Sokan látogattak el a Parlamentbe, a budai Várban egész nap tartó programokon és a Clark Ádám téri szabadtéri koncerteken kora estig több tízezren vettek részt. A tűzijáték idejére megteltek a rakpartok is.

A központi rendezvényeket szervező HM NRH közölte azt is: a tűzijáték a tervek szerint zajlott, sem a rendőrség, sem a mentőszolgálat nem számolt be rendkívüli eseményről.

A legfrissebb jelentések szerint az érdeklődők biztonságosan elhagyták a helyszínt. A pirotechnikai mentesítés a végéhez közeledik, hamarosan a nap folyamán bevezetett közlekedési korlátozások is véget érnek – írta közleményében a HM NRH, hozzátéve: az állami ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs befejezte munkáját.

Számítógépes modellezés is segített abban, hogy minden helyszínen rendben lezajlottak az augusztus 20-i programok – közölte az állami ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Kádár Pál elmondta, hogy szektorokra osztották a várost, így tervezték meg az esetleges menekülési útvonalakat, amelyeket katasztrófavédelmi és rendvédelmi szempontból is megvizsgáltak. A tömeg mozgását számítógépekkel figyelték – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a Citadellán egy mobil időjárás-előrejelzőt is felállítottak, amelynek segítségével folyamatosan nyomon tudták követni az adatokat, például a szél erősségét. A dandártábornok tájékoztatása szerint a legnagyobb biztonsági kihívást a tűzijáték és az arra kilátogató tömeg kezelése jelentette, ugyanakkor kiemelte, hogy semmilyen fennakadásról nem tud beszámolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.