Szijjártó elmondta, miért van szükség Egyiptomra

„A bevándorlási nyomás féken tartásában Egyiptomnak kulcsszerepe van.”

MTI
2016. 08. 24. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető szerdán Egyiptomban tesz látogatást, és megbeszéléseiről beszámolva kifejtette: az európai biztonság szempontjából kritikus fontosságú a déli szomszédságunk, Észak-Afrika és a Közel-Kelet stabilitása. E régió stabilitásának Egyiptom regionális hatalomként a kulcsszereplője, így az egyiptomi helyzetnek közvetlen hatása van Európa biztonságára – mutatott rá.

Szijjártó Péter úgy vélte, az Európát délről fenyegető „bevándorlási nyomás féken tartásában Egyiptomnak kulcsszerepe van”, ha az ország elveszíti a stabilitását, akkor bevándorlók százezrei érkezhetnek Európába, és jelenhetnek meg akár Magyarország déli határán is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a déli szomszédságunkban valahol destabilizáció van – például Szíriában vagy Líbiában –, annak „drámai hatása van Európára” – magyarázta. Mint mondta, ezért Magyarország azt szorgalmazza, hogy az EU és Egyiptom együttműködését szorosabbra kell fűzni, és a társulási tanács ülését mielőbb össze kell hívni.

A miniszter arra is kitért, hogy a biztonsági szempontok mellett gazdasági érdekeink is fűződnek az egyiptomi kapcsolatépítéshez. Közölte: ma egy széles körű ipari, mezőgazdasági, energetikai együttműködési programot indítottak el, és ennek zászlóshajója lehet az a nagy megrendelés, amely 700 vasúti kocsi gyártására és szállítására vonatkozik mintegy 900 millió euróig terjedő értékben. Erre a legjobb esélye egy magyar–orosz vállalati konzorciumnak van, a tárgyalások intenzíven zajlanak – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar víztisztítási és vízgazdálkodási technológiák is fontos szerepet játszhatnak Egyiptom további fejlődésében, mivel az ország lakossága ugrásszerűen nő, és ezzel a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak lépést kell tartania. Ehhez a Nílus vizének tisztítására van szükség, és ezzel kapcsolatban magyar technológiák szállítására van igény, miként a nagyvárosok vízrendszerének működését illetően is keresik a magyar üzemeltetés lehetőségét – mondta.

A tárcavezető végül arról is beszélt, hogy Egyiptomban atomerőművet kezdenek el építeni, így több száz nukleáris mérnökre, szakértőre lesz szükség, és a kiképzésükben szintén számítanak a magyar lehetőségekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.