Transzplantáció: hosszú várólisták

Nőtt az átültetendő szervekre váró betegek száma az elmúlt félévben.

Kuslits Szonja
2016. 08. 15. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt fél évben tovább dagadtak a várólisták a transzplantációk esetében. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) legfrissebb adataiból megtudtuk, a februári 1145-tel szemben jelenleg 1158-an várakoznak új vesére, 126 embernek kellene új máj, nyolccal többnek, mint februárban, és a korábbi 56-tal szemben már 60 páciensnek lenne szüksége új szívre. Kombinált, vese-hasnyálmirigy donorra most 22 helyett 36 beteg vár, és 11 embernek kellene új tüdő az egészséges élethez. Ez az utóbbi az egyetlen olyan transzplantációfajta, amelynél csökkent a várakozók száma.

A nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb mutatói alapján – elhunyt donor szervének köszönhetően – az idei évben eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken. Előfordul azonban, hogy valaki hiába kerül sorra, mégsem tudják megműteni. Mihály Sándor, az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója elmondta: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Az OVSZ honlapján pedig hosszú a lista arról, mely okok számítanak kizáró tényezőknek a donorokat tekintve: nem transzplantálható egy szerv például, ha rosszindulatú daganatos betegségben, véralvadási zavarban, vírushordozó állapotban, illetve akut fertőzésben, immunrendszert érintő rendellenességekben szenvedett a szervadományozó, valamint autoimmun betegség során sem. Magyarországon szigorú a szabályozás, ennek köszönhetően nem kerülhetnek ki donorok elhunyt rákos betegek közül. A helyzet így kedvezőbb nálunk, mint a briteknél. A Faktor.hu számolt be arról, hogy több száz esetben halott rákbetegek szerveit ültették be a transzplantációra váró betegekbe brit orvosok. A brit országos egészségügyi szolgálat vér- és transzplantációs osztályának jelentéséből kiderül, az elmúlt öt évben 675 alkalommal végeztek olyan transzplantációs műtétet, amelyben a donor (272) rákban vagy más rosszindulatú betegségben szenvedett. A lépést azzal indokolták, hogy olykor a rákos betegek szervei jelentik az egyetlen járható utat, másképp a transzplantációra váró páciensek meghalnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.