Vasárnapi boltzár: nincsenek aláírások

A szocialisták nem is vitték be az összegyűjtött aláírásokat a választási irodába.

MTI
2016. 08. 10. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A népszavazási kérdést Nyakó István szocialista politikus nyújtotta be hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Az NVB február 29-én megtagadta ennek a kérdésnek a hitelesítését, azonban a Kúria felülbírálta a döntést, és április 6-án hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet. A gyűjtést a határozatnak a Magyar Közlönyben történő közzététele és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának kiadása után, április 12-én kezdhette meg Nyakó István.

A 200 ezer érvényes aláírás összegyűjtésére a kezdeményezőnek 120 napja volt, ez a határidő járt le szerda délután 16 órakor.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint a népszavazás kezdeményezője a határidő lejárta előtt nem adott le összegyűjtött aláírásokat.

Az Országgyűlés április 12-én visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást a kormány javaslatára, mivel az a kabinet szerint megosztó kérdésnek bizonyult, és hasznosságáról az elért eredmények ellenére sem sikerült meggyőzniük az embereket. A döntés után Tóbiás József, az MSZP akkori elnöke bejelentette, a párt elkezdi az aláírások gyűjtését a vasárnapi boltzár elleni népszavazáshoz, mert szerintük a kormány nem tett le arról, hogy ismét bevezesse az intézkedést. Május közepén Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese viszont már arról számolt be: két-három héttel korábban felhagyott a vasárnapi boltzárral kapcsolatos aláírásgyűjtéssel az MSZP, mert már látnak arra garanciát, hogy a kormány nem vonja vissza a vasárnapi nyitvatartást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.