Debrecen elutasítja a betelepítési kvótát

Papp László szerint elviselhetetlen terhet jelentett a városnak a bevándorlóáradat.

MTI
2016. 09. 28. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László (Fidesz–KDNP) felidézte, milyen elviselhetetlen terhet jelentett a városnak az ellenőrizetlen bevándorlóáradat, amelynek a kormány migránspolitikája, a déli határszakasz lezárása és – a múlt év végén – a debreceni menekülttábor bezárása vetett véget.

A polgármester közölte, hogy a városi önkormányzat már két határozatában biztosította támogatásáról a kormány migránspolitikáját és utasította el a kötelező betelepítési kvótát.

Több mint negyvenezer helyi polgár aláírásával is támogatta ezt, így várhatóan Debrecenben magas lesz a részvételi arány és a nemmel szavazók száma a népszavazáson – tette hozzá Papp László, megjegyezve: Debrecen a jövőben is békés, nyugodt, fejlődő város szeretne maradni.

Kósa Lajos debreceni országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elhibázottnak nevezte az Európai Unió migránspolitikáját, és reményét fejezte ki, hogy az október 2-ai népszavazáson az ország többsége elutasítja a kötelező betelepítési kvótát.

A kormánypárti politikus figyelmeztetett arra, hogy jelenleg is érvényben van az Európai Bizottságnak az Európai Parlament elé tárt, a felülről nyitott migránsbetelepítésre vonatkozó indítványa, és az a fenyegetés, hogy migránsonként 73 millió forintnak megfelelő büntetést kell fizetniük azoknak az országoknak, amelyek nem hajtják végre a kvóta szerinti befogadást.

Ha megvalósulna Brüsszel terve, akkor vagy táborokban helyezhetnék el az egyébként integrálódni nem akaró migránsokat – amit az Európai Unió nem támogat –, vagy üres önkormányzati lakásokban, ahogy azt Franciaországban és Németországban teszik – mondta Kósa Lajos, hozzátéve: utóbbi elfogadhatatlan, rossz megoldás.

Debrecen befogadó város, ahol inkább az ott tanuló külföldi egyetemistákat kell így elhelyezni – jegyezte meg. Végezetül közös európai összefogást sürgetett a határok védelmére, és ismét kijelentette: nem ide kell hozni a bajt, hanem odavinni a segítséget, ahol a gondok keletkeznek.

A népszavazás nemzeti ügy – jelentette ki, reményét kifejezve, hogy október 2-án az ország lakosainak többsége nemmel szavaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.