Elmeszelték a Kétfarkú szavazós applikációját

Súlyosan jogsértő a párt mobilalkamazása, amely érvénytelen szavazásra buzdít.

MTI
2016. 09. 30. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, az MKKP internetes oldalán és közösségi oldalán hirdeti a „Szavazz érvénytelenül!” mobilapplikációt, ezzel a párt arra hívja fel a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül, és a szavazólapuk képét osszák meg az applikáció segítségével. Ez a beadványozó szerint jogsértő.

Patyi András, az NVB elnöke a döntési javaslat előterjesztésekor úgy fogalmazott, az érvénytelen szavazatok megosztására készített applikáció már túlmegy azon a határon, amit „viccként” lehet elkönyvelni a kampányban, a választási rendszer alapelemét, a szavazás titkosságát tervezi megsérteni.

A bizottsági tagok egyetértettek abban, az applikáció a választási rendszerbe vetett közbizalom megingatására alkalmas.

Az NVB ezért egyhangú döntéssel megállapította, hogy az MKKP a „Szavazz érvénytelenül!” applikációval megsértette a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét, és ezzel az alaptörvényben deklarált, a választások tisztaságának alapelvét.

A bizottság arról is egyhangúlag döntött, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak, hogy vizsgálja ki, törvénysértő-e az applikáción megvalósuló személyes adatkezelés. Az NVB egyúttal – Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja ellenszavazatával – arról is határozott, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.