Ez a baj a közmunkával

Például nem ösztönöz, hiszen a minimálbér csak 20 ezerrel több.

MTI
2016. 09. 30. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt vidékfejlesztési szakszóvivője, országos elnökségi tagja pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján abból a szempontból is károsnak nevezte a közmunkát, hogy az elszívja a munkaerőt a nyári mezőgazdasági munkáktól. Példaként említette erre, hogy idén 50-80 ezer alacsony képzettségű munkás hiányzott a zöldség-gyümölcs ágazatból a tavalyi mintegy 25 ezerrel szemben.

A politikus szerint a közmunka hibája emellett, hogy az nem ösztönöz a munkaerőpiaci elhelyezkedésre, a közmunkások juttatása és a minimálbér között ugyanis alig 20 ezer forintos különbség van.

Az LMP éppen ezért a minimálbér adómentességét, valamint illetékeinek csökkentését javasolja azért, hogy annak összege úgy emelkedhessen 33 százalékkal, 98 ezer forintra, hogy közben a munkaadók terhe sem emelkedik.

Lengyel Szilvia megismételte továbbá, pártja alapvetően a fenntartható, megújuló energiaforrásokra és a helyi gazdaságra épülő foglalkoztatáspolitikát szorgalmazza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.