Gépfegyvert fogtak a dühös újságíróra

Egy korábbi birtokvita miatt Perjés Zoltán egykori újságíróra rontott a rendőrség házkutatás ürügyén.

Velkei Tamás
2016. 09. 19. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tudja, hogy nem léphet az étterembe – lép könyöklőnkhöz egy pincér a Szentháromság utcai Jamie’s Italian teraszán.

– Nem tartózkodom az étteremben – feleli az alkalmazottnak Perjés Zoltán. Közterületen ülünk, ám a pincér ismét felszólítja a férfit, hagyja el a vendéglő területét. Ezért inkább úgy döntünk, Perjés lakásán folytatjuk a beszélgetést.

A lépcsőházba lépve sült hal szaga érződik, a nem kifejezetten kellemes „illat” a teljes légteret uralja. Az ok egyértelmű: az egykori elszívóberendezés helyére egy sokkal nagyobb teljesítményű kürtőrendszer került a Zsidai Zoltán Roy üzemeltette Jamie’s Italian átépítésével párhuzamosan. Perjés Zoltán az emeletre tartva megmutatja azt a hatalmas, fémbódéra emlékeztető szerkezetet is, amely az olasz stílusú étterem légkondicionálását ellátja, és úgy helyezkedik el, hogy éppen Perjés ágya fölé került. Valamint további két készülék működik a padlástérben is.

A volt rádiós elmondja, pár hete konzultált egy mérnökkel, aki arról tájékoztatta, hogy a szerkezet legfeljebb három hete lehet szabályosan rögzítve, a négy lábazat közül az egyiket nem fixálták korábban, ezért rezonálhatott elviselhetetlenül a készülékmonstrum.

– Amikor megnyílt az olasz étterem, nem törődtek semmilyen rendelettel: egyig tartottak nyitva, bömbölt a zene, akkorra datálhatók az állandó üvöltözések, így tudtam elérni, hogy 11-re bezárjon – emlékezik vissza a hónapokkal ezelőtt történtekre Perjés. A dátumnak később még nagy jelentősége lesz.

– Itt álltam a tükör előtt, amikor csöngettek és ütötték az ajtót – idézi fel a péntek délelőtti eseményeket az egykori riporter a lakásba lépve. – Először azt hittem, a villanyszámlás, mert a kukucskálón kinézve egy sötét ruhás alakot láttam a villanyszekrénynél. Ekkor résnyire kinyitottam az ajtót. Azonnal benyomultak a kommandósok, ordítozva, géppisztolyt szegezve rám. Pucér voltam – meséli a részleteket az újságíró.

– Tartott fegyvert valaha? – kérdezzük.

– Nem tartottam soha – jelenti ki az ismert lemezlovas, későbbi rádiós műsorvezető, lemezkiadó igazgató, színész, egykori miniszterelnökségi tanácsadó. – Ha a rendőrség tudomására jut is egy hasonló adat, nem két civil ruhás nyomozónak kellett volna kijönnie házkutatást tartani egy büntetlen előéletű állampolgárhoz?

– Honnan származhat az információ?

– Nézeteltérésbe keveredtem az étterem átépítésén dolgozó munkásokkal, amikor még éjjel is dolgoztak, és a családom, de a ház többi lakója sem tudott aludni. Egy idős néni kérte őket, fejezzék be a fúrást, de rá sem hederítettek. Ekkor lementem, és igen, válogatott szitkokat szórtam a munkásokra, akik erre befejezték a munkát. A szóhasználat, amit a feljelentő hölgy – aki egyébként a Zsidai Group alkalmazottja – idéz, vagyis hogy „közétek lövök”, abban az idegállapotban és szövegkörnyezetben nem volt túl nagy fenyegetés. De olyat biztos nem mondtam, hogy pisztolyom vagy puskám van, amit nem leszek rest használni. Ha normálisan vesznek egy ilyen feljelentést, akkor Perjés Zoltán nem Portik Tamás vagy Ragyás Tóni, hogy öt géppisztolyost kelljen a lakására küldeni. Amit az ember felindulásból mond, úgy kezelni, mint valóságot, nos, az nonszensz – mondja Perjés.

Az eset ott kezd furcsa fordulatot venni, ha rögzítjük: a szóváltás áprilisban történt. Adódik a kérdés: ha a Zsidai Group munkatársai attól tartottak, a férfi fegyvert használ ellenük, miért csak most tartott házkutatást a rendőrség? Az ügyhöz az is hozzátartozik, hogy Perjés az elmérgesedő viszonyok közepette júliusban a Facebookon Zsidai Roy étterem-tulajdonos fényképére célkeresztet rajzolt. Zsidai a rendőrségnek azt nyilatkozta – a házkutatást elrendelő határozat tanúsága alapján –, hogy tudomása szerint Perjésnek fegyvere van, és „attól tart, a férfi bántalmazná őt”. Ám a házkutatást csak szeptember 15-én rendelte el a rendőrség. Nyilvánvalóan azért, mert akkor tettek náluk feljelentést.

A közélet eseményeire gyakran vitriolos stílusban reagáló Perjés Zoltán szerint világos, hogy áprilisi üvöltözése, majd a közösségi hálón megosztott karikatúrája csak ürügy. A valódi tét lakásának megszerzése lehet, úgy hallotta ugyanis, hogy Zsidaiék szállodát nyitnának az étterem felett. Felidézi: kétszer beszélt az eladásról Zsidaival, először januárban, mielőtt a beruházás megkezdődött. Terve az volt, hogy eladja a lakást, és elköltözik az országból. Ekkor nyolcvanmillióért ajánlotta megvételre ingatlanát. Elmondása szerint Zsidai akkor nem lépett, miközben a budavári ingatlanok értéke jelentősen megemelkedett arra a hírre, hogy több minisztérium is a negyedbe költözik.

– Az utóbbi négy hónapban nem adtak el lakást egymillió forintos négyzetméterár alatt, s nem ilyen állapotú ingatlanokról beszélünk. Amikor ideköltöztünk, a lakás egy romhalmaz volt, beépíttettünk minden helyiségbe külön befúvású, energiatakarékos, központi légkondicionálót, turbó cirkókazánt, padlófűtést, termoablakokat – sorolja Perjés.

 

Zsidai Roy lapunkhoz levelet juttatott el, amelyben azt írta: bizonyítékai vannak, amelyeken az „ellenük zsaroló- és rágalomhadjáratot folytató” Perjés Zoltán saját maga vall be mindent, ami miatt kénytelenek voltak feljelenteni, és ami miatt házkutatást tartott nála a rendőrség. Vagyis fegyverrel a kezében, tanúk előtt halálosan megfenyegette egyik kivitelezőjüket, később, folytatólagosan, a mai napig több kollégáját és őt is zaklatta, halálosan fenyegette. Zsidai szerint Perjés „az egész rágalom- és sajtóhadjáratot előre kitervelten és szándékosan” folytatja, s azért keresi a nyilvánosságot, hogy piaci ár felett vetesse meg cégével a lakását, hogy a gyerekével elköltözhessen Ázsiába. Rámutatott: Perjés már eddig is ügyesen vezette meg és használta fel a sajtót a zsarolásához. Ígérte, lapunkhoz idővel eljuttatja a bizonyítékokat.

A következő tárgyalásra másfél hónappal ezelőtt került sor, erre Zsidai Roy nem is ment el, ügyvédjét küldte maga helyett. Ezen a megbeszélésen azt közölték Perjéssel, 75 millióért vennék meg a lakást, miközben annak értéke már jóval e fölött az összeg fölött járt. Aggályára azt közölte a jogi képviselő, hogy egy lakás annyit ér, amennyiért el lehet adni, és hozzátette, fájdalomdíjul az elszenvedett sérelmekért, Perjés kap még ötmilliót, utóbbi azonban nem kért az üzletből.

A másik ok a riporter szerint jogi eredetű lehet. Az építkezés megkezdése előtt a Zsidai Group összehívott a házban egy közgyűlést, ahol megjelent a fideszes önkormányzat egyik képviselője is, aki közölte, nagy teljesítményű gépeket szerelnek fel a házban. Perjés már akkor kérte: a légkondicionálót ne helyezzék el a tetőtérben, mert az az ő tulajdona. Az összes tulajdonos hasonlóképpen ellenezte a beszerelést. Ám az önkormányzat igennel szavazott; az ő részarányuk a társasházban az étterem plusz egy lakás, összesen 53 százalék.

Az egyik lakó ügyvédet is hozott, az pedig jelezte: törvénytelen a közgyűlés, mert az előírások szerint az nem szavazhat, akinek félévinél nagyobb közösköltség-elmaradása van, márpedig az önkormányzat esetében ez volt a helyzet. Továbbá egy ilyen beruházáshoz a lakók 66 százalékának beleegyezése szükséges. Az sem elhanyagolható, hogy Perjés szerint az idevágó jogszabály értelmében a helyhatóságnak a többséggel együtt kell (kellett volna) szavaznia. Az újságíró azt állítja: nem készültek tanulmányok előzetesen a várható zajszintről, így már csak ezért sem lett volna szabad felszerelni a házikóra hasonlító fémszerkezetet. Mindez szerinte azt bizonyítja: Zsidai Roynak nagy hatalma van.

 

A cégcsoport sikereit múltjának és szakmai teljesítményének köszönheti, nem pedig Orbán Ráhelnek – írta a Magyar Narancsnak eljuttatott közleményében Zsidai Roy, aki szerint a miniszterelnök lánya több mint két éve nincs kapcsolatban a Zsidai-csoporttal, és sem neki, sem családi vagy egyéb üzleti kapcsolatainak nincs köze a cégcsoporthoz.

– Igen, biztosan! – mondta ehhez képest lapunknak adott interjújában Zsidai, amikor azt kérdeztük tőle: jelentett-e segítséget, hogy a miniszterelnök lányával is jó kapcsolatot ápol, aki mentorának nevezte őt. (MN)

A helyzet azért is aggályos, mert amíg nincs felszerelve a szerkezet, nem tehetnek semmit a hatóságok, amikor pedig már a helyére került, hónapokig, évekig is pereskedhetnek a lakók. Ezért az egyik tulajdonos a bírósággal akarta kimondatni, hogy érvénytelen volt a közgyűlés, Perjés pedig birtokvédelmi eljárást kezdeményezett.

– Ön szerint hogy érhetné el Zsidai Roy, hogy kommandósokat küldjenek önre? – térünk vissza jövetelünk céljára, miközben a nyitott ablakon át alattunk két emelettel folyamatosan hallani a pizzériában ülő vendégek zaját.

– Úgy, hogy a jelek szerint politikai erő áll mögötte. Azaz a politika képes arra, hogy kommandót küldjenek egy újságíró lakására.

– Milyen tanulságot von le az esetből?

– Egyértelmű nyomásgyakorlás, ami itt történik. Igaz, már 2011-ben, 22 év rádiózás után kijelentették: én ebben az országban többet nem szólhatok mikrofonba. Mindezt egy munkahelyi nézeteltéréssel indokolták, valójában arról volt szó, hogy már akkoriban beszólogattam a Fidesznek. Amikor elkezdtem politikai műsorokat készíteni, azért történt, mert elegem lett abból, hogy a Gyurcsány-rezsim ellop mindent. Támogattam egy ügyet, és miután életre kelt, azt láttam, a jobboldalon többet lopnak, mint az előző érában. Így lettem baloldalról jobboldali, jobboldalról áruló. Végre a tényeket kellene mindannyiunknak néznünk, s feltenni az aktuális kormánynak a kérdést: mi történt a kórházakkal, az iskolákkal, hová, mire fordítják az uniós forrásokat, mi lesz velünk, ha hetvenévesek leszünk, milyen ellátást fogunk kapni? A gyerekeinknek tényleg ezt az „utáljuk egymást” társadalmat akarjuk átadni? Össze kellene végre fogni, és azt mondani: az összes parlamenti pártnak köszönjük, egyedül az LMP-hez nem köthető lopás, gazemberség, ők maradhatnának. Sokan tudják, hogy Antall József híve vagyok, gyerekkorom óta ismertem, egyszer azt mondta: a parlamentben a két legkártékonyabb párt az SZDSZ és Fidesz, mert semminemű elveik nincsenek, csak a pénz. Így mondta: „Még a komcsiknak is van valamennyi.” Erre Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével érveltem, mire rám nézett, és azt mondta: „Fiam, azt a hármas ügyosztály cenzúrázta, ha nem ők írták!” Azt hittem, az öregnek kicsit üldözési mániája van, de mai fejemmel azt kell mondanom, ebben sem tévedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.