„Ha akarnék, sem térhetnék vissza”

A politikusokat ugyanúgy felelősség terheli, mint valamennyi állampolgárt – mondta Löffler Tibor.

Buzna Viktor
2016. 09. 10. 10:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a jogalkalmazó szervek tudomására jutnak törvénytelenségek, hivatali kötelességük elindítani a nyomozást – reagált Szilvásy György korábbi kijelentésére Löffler Tibor politológus. A szakembert azután kerestük meg, hogy a Gyurcsány-kormány korábbi titokminisztere csütörtökön különös nyilatkozatot tett. A kémkedés vádja alól első fokon felmentett egykori miniszter azt mondta, a politikusok, állami vezetők, miniszterek tevékenységét nem büntetőjogi alapon kellene megítélni. Felvetődik tehát a kérdés: egy olyan súlyos vád esetében, mint például a kémkedés, mi lenne a politikai cselekedet megfelelő mércéje?

A politológus szerint a rendszerváltás után indult, igazságtételi ügyek megjelenése óta közismert pártpolitikai kommunikációs panel, hogy amikor a hatalmat birtokló politikai erő elszámoltatásról beszél, az ellenzék koncepciós pereket emleget. A Horn-kormány idején a jobboldali elit, az értelmiség verte a tamtamot, mondván, a bírói testületben ott vannak a régi rendszer kiszolgálói, akik eltussolják a kommunista bűnösök felelősségre vonását – tette hozzá. Az persze nem biztos, hogy egy nyomozásból később per indul – folytatta Löffler –, elég ha sikerül az ellenzéket rossz színben feltüntetni. A politológus egy Orbán Viktorral készült, 2009-es interjút idézett fel. Akkor indultak az első, szocialista politikusokat érintő nyomozások amire Orbán úgy reagált: még, még még, ennyi nem elég – emlékeztetett Löffler. A szakértő szerint az igazság vélhetően a kormányzati és az ellenzéki nyilatkozatok között lehet.

Bizonyára mindig van alapjuk a vádaknak, történnek jogilag kérdőjeles ügyek, mondta, s hozzátette: a vádiratokban megfogalmazott bűntetteket a jelek szerint eddig nem sikerült meggyőzően bizonyítani. A politológus szerint az elszámoltatási ügyekben valóban látszanak koncepciózus jelek, az ügyészség felett megjelenő, rendszerszintű politikai iránymutatást azonban túlzónak tartja. A szakértő szerint fontos az ügyészek, a bírók szubjektív politikai beállítottsága is. Ez megmagyarázhatja, hogy ugyanazokban az elszámoltatási ügyekben korábban első- és másodfokon különböző ítéletek születtek. Az elszámoltatás mint politikai jelenség a szakember szerint mélyebb tudományos vizsgálatot igényelne, a szaklapok ugyanis valamiért kevéssé foglalkoznak vele. Ez pedig a politológus szerint azért is fontos, mert az állampolgárok, látva az elszámoltatási ügyek körüli évtizedes zűrzavart, okkal kérdőjelezik meg a magyar jogállamiság hitelességét.

Ha felvetődik a törvénytelenség gyanúja, természetesen helyük van a büntetőjogi eszközöknek, ellenünk azonban koncepciós pereket indítottak – Szilvásy György megkeresésünkre tegnap már így magyarázta korábbi szavait. A volt titokminiszter azt is elmondta, bár sosem szerette a politikai pályát, már ha akarna sem valószínű, hogy visszatérhetne.

Kósa: Kun Béla követett el hasonlót

Meghökkentőnek nevezte a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében hozott bírósági döntést a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos lapunk kérdésére azt mondta: nem ismeri az ítéletet és az indoklását sem, de azt a tényt, ami alapján maga az eljárás indult, senki nem vitatta. Szerinte az nem volt vita tárgya, hogy Szilvásy György és Laborc Sándor egy egyértelműen orosz titkosszolgálati hátterű céget vitt be a magyar szolgálatok egyik szigorúan őrzött épületébe azzal a céllal, hogy a magyar szolgálatok személyzetét hazugságvizsgálatnak vesse alá, majd arról jegyzeteket készítsen és különböző profilokat állapítson meg róluk. Kijelentette: józan paraszti ésszel ez olyan cselekedet, amelyhez hasonlatosat talán Kun Béla követett el akkor, amikor a kommunista párt titkos létszámáról szóló jelentést a bécsi taxi hátsó ülésén felejtette egy aktatáskában, amit egyébként a becsületes megtaláló leadott a magyar nagykövetségre. Tehát a rendőrség tudta, hogy kik az illegális kommunista párt beszervezett ügynökei. Kósa szerint ha bíróság nem is ítéli el ezeket az embereket, azt a következtetést „le lehet vonni, hogy isten őrizzen, hogy ilyen típusú politikai mozgalmak, mint a szocialista párt, akik ezért az ügyért felelősek, bárhogy is az ország biztonságáért legyenek felelősek”. Az eddigi elszámoltatás hatékonyságát nem minősítette. (M. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.