Hatástalan a jogi határzár

Aki átjut a kerítésen, itt is marad. Legalábbis Európában.

MNO
2016. 09. 19. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatástalan a kormány által jogi határzárnak nevezett szabályozás – írja a Népszabadság. A lap szerint a bíróságok tavaly szeptember és az idén június között 2715 kiutasítás végrehajtására kérték fel az idegenrendészeti hatóságokat, ebből 54-et sikerült végrehajtani.

Ez azokból a válaszokból derül ki, amelyeket Pintér Sándor belügyminiszter adott az MSZP-s Harangozó Tamásnak. A szocialista politikus szerint a migránsok nagy része – bárhogyan lép be az ország területére – jó eséllyel itt tud maradni vagy legalábbis Európában.

És hogy ez miért lehetséges? A kijelölt befogadóhelyek nyitottak, a migránsokat  a tranzitországok egyre ritkábban veszik vissza, a származási országoknak pedig kicsi az együttműködési hajlandóságuk, esetleg az ott zajló háború miatt nem is lehet oda visszatoloncolni a bevándorlókat.

A kiutasított, még nem kitoloncolt bevándorlók a törvény szerint idegenrendészeti őrizetbe vehetők, és fél vagy egy évig a rendőrség idegenrendészeti őrzött szállásain kell elhelyezni őket. Utána viszont könnyedén eltűnhetnek.

Tavaly a balassagyarmati közösségi szálláson elhelyezett 1115 migránsból 1103 tűnt el nyomtalanul. Az idén ugyanott elszállásolt 166 menekült közül 151 távozott ismeretlen helyre. Ezután körözést adnak ki ellenük, de úgy tűnik, hiába.

A migránsok nagy része a menedékkérelem beadása után azonnal elhagyja az országot, eddig csaknem 300 ezren regisztráltak, majd eltűntek. A rendőrségi statisztikák és a belügyminiszter válaszai alapján döntő többségüket nem is keresik a magyar hatóságok – írja a lap.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.