Helyhiány a gyermekpszichiátriákon

Kevés a szakorvos, és nincs elég ágy sem az érintett osztályokon.

Kuslits Szonja
2016. 09. 29. 13:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 60-80 gyermekpszichiáter dolgozik az országban, 10-12 órás munkaidőben, gyakran 24 órás telefonos készenlétben. Sokakat felőröl ez a túlfeszített munka – jelentette ki lapunknak Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa. Szerinte a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy az orvosok egyre túlterheltebbek, és nincs megfelelő utánpótlás.

Az országban élő 1,5 millió gyermek 25-30 százalékának van legalább egy pszichológiai vagy pszichiátriai súlyosságú problémája, vagyis évente 400-500 ezer gyermekkel kellene foglalkozniuk a szakembereknek. Az érintettek nagy részét az alapellátáson belül el tudják látni a pszichológusok, de így is sokan maradnak, akiknek szakorvosra lenne szükségük. Jelenleg azonban kevés a gyermekpszichiátriai osztály, mindössze 130-150 ágy van, a szám aránytalanul alacsony. Ráadásul sok családnak több száz kilométert kell(ene) utazni azért, hogy megfelelő segítséget kapjon a gyermekük, amit nem tud mindenki vállalni. Sófi Gyula szerint a megoldás az volna, ha a meglévő kapacitások mellé több, kisebb gyermekpszichiátriai osztályt létesítenének, akár csak öt-tíz ággyal. Így nem kellene olyan nagy utat vállalniuk a családoknak.

Annak ellenére, hogy mind többeknek lenne szükségük segítségre, gyakran egyáltalán nem jutnak el a megfelelő szakemberhez, mert pszichiáterhez fordulni a mai napig egyfajta stigmatizáltságot jelent az emberek szemében – jelentette ki lapunknak a pszichiáter.

Kiemelkedően gyakori probléma a minden huszadik gyermeket érintő figyelemzavar, de rengeteg feladatot jelent az anorexia, a drogfüggőség vagy a serdülőkori skizofrénia kezelése is.

– Egyre több önsértő gyermekkel is találkozunk, éppen ezért lenne fontos, hogy ne hanyagolják el ennek a területnek a fejlesztését. A Heim Pál Gyermekkórházban előfordulnak visszatérő esetek is, akik négy-öt kísérlet után újra és újra a mi kórházunkba kerülnek. Idejében meg kell állítani a folyamatot – hangsúlyozta a szakértő.

Mint arról tegnapi cikkünkben beszámoltunk, tovább késik a gyermekpszichiátria és –addiktológia megfelelő állami támogatása, a tavaly beígért hatmilliárd forintot talán jövőre kaphatják meg az intézmények. Hiába áll tehát a Heim Pál-kórház Gyöngyösi úti telephelyén a felújított épület, amely otthont adhatna az új központnak, nincs forrás az infrastruktúra kiépítésére és a működtetésre. Pedig ez a központ a legsúlyosabb eseteket látná el. Kiderült az is, hogy az államtitkárság már négy alkalommal kért különböző elemzéseket, statisztikákat a szakértő gyermekpszichiáterektől, ám végül nem követték ezeket döntések a kormány részéről. – Pozitívan értékeljük, hogy az egészségügyi tárca figyelmet fordít a gyermek- és serdülőkori mentálhigiénés fejlesztésekre, épít a gyermekpszichiátriai szakma tapasztalataira. A kormány komoly összeggel érdemi változásokat is megvalósíthat, bízom benne, hogy hamarosan így lesz – mondta Sófi Gyula.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.