Nincs segítség a gyermekpszichiátriáknak?

Egyre fiatalabbak gondolják úgy: az egyetlen megoldás, ha véget vetnek az életüknek.

Kuslits Szonja
2016. 09. 28. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a fiatalok 25 százaléka foglalkozik visszatérően az öngyilkosság gondolatával, és 12 százalékuk gondolt már arra, hogy jobb volna, ha nem is élne – mondta lapunknak Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa, igazságügyi gyermekpszichiáter. Kifejtette: mindezt egy öt éve végzett nemzetközi felmérésből tudhatjuk, amely Európában vizsgálta a 14 és 16 év közötti fiataloknál az öngyilkosságok jelenlétét. A helyzet azóta valószínűleg romlott, Magyarországon azonban nincs arra vonatkozó friss felmérés, hogy hány gyermek kísérelt meg véget vetni az életének, vagy foglalkozik az öngyilkosság gondolatával. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mindössze annyi tudható: 2014-ben két 14 évnél fiatalabb gyermek követett el öngyilkosságot, 2015-ben hármat nem sikerült megmenteni ebből a korcsoportból. A 15–19 évesek közül 2014-ben 23-an, tavaly 27-en haltak meg öngyilkosság miatt.

Sófi elmondta: intézményükben jelenleg is zajlik olyan kutatás, ami a kórházi ellátást igénylő, öngyilkossági kísérletet elkövető gyermekek pszichológiai, pszichiátriai, tanulási, bűnelkövetői és szerhasználattal összefüggő analízise. Ennek eredményeiről egyelőre annyit lehet tudni: a közfelfogásban és a szakmában elterjedt nézeteket meghazudtolóan drámaian csökken az az életkor, amikor önsértést követnek el a gyerekek.

Azért, hogy a fiatalok megfelelő segítséget kaphassanak, 2015 tavaszán a kormányzat felkérte a hazai szakértőket – köztük a Heim Pál Gyermekkórház orvosait –, hogy dolgozzanak ki olyan mentálhigiénés programot, amelyre mindenképpen szükség lenne a gyermekek szellemi, pszichés jóléte érdekében. A tervek szerint az egészségügyi államtitkárság hatmilliárd forintot szánt a programra, amely idén indult volna. Hiába készült azonban el a szakmai terv, a forrás hiányzott. A napokban Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár azonban azt közölte: a következő években is folytatódnak a gyermekegészségügyet érintő fejlesztések, 6 milliárd forintot fordítanak a gyermek- és ifjúságpszichiátria, az addiktológia és a mentálhigiénés ellátórendszer feltételeinek javítására.

Sófi Gyula kifejtette, hogy ez ugyanaz a hatmilliárd forint, amiről tavaly is szó volt, így nem tudni, hogy jövőre vajon valóban elindulhat-e a fejlesztés. Pedig nagy szükség volna rá, hiszen egy hétvége alatt a náluk kezeltek 25-30 százaléka öngyilkossági kísérlet miatt érkezik. – Hiába áll a Heim Pál kórház Gyöngyösi úti telephelyén a felújított épület, amely otthont adhatna az új gyermek-mentálhigiénés és -addiktológiai központnak, nincs forrás az infrastruktúra kialakítására és a működtetésre. Pedig ez a központ a legsúlyosabb eseteket látná el – mondta Sófi Gyula. Ahhoz, hogy az épület fogadhassa a betegeket, 1,5-1,8 milliárd forintra lenne szükség, a döntéshozók azonban egyelőre várakozó állásponton vannak.

Kiderült: az államtitkárság már négy alkalommal kért különböző elemzéseket, statisztikákat a szakértő gyermekpszichiáterektől, ám azokat végül nem követték döntések a kormány részéről. – Optimista ember vagyok, bízom benne, hogy előbb-utóbb célt érünk, remélhetőleg jövőre megkapjuk az ígért hatmilliárd forintot – mondta a főorvos. Az országban mindössze öt helyen működik önálló gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-osztály. Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban, a Bethesda és a Vadaskert kórházban, illetve a debreceni, a pécsi és a szegedi klinikán. Külön nehézség, hogy általában nincs lehetőség arra, hogy elkülönítsék azokat a gyermekeket, akik pszichiátriai probléma vagy öngyilkossági kísérlet miatt érkeznek azoktól, akik valamilyen függőség miatt szorulnak segítségre.

A kisgyermekek pedig gyakran egy szobában vannak náluk akár 5–10 évvel idősebbekkel is. Ez a gyógyulásuk szempontjából nem szerencsés, elnyújthatja a felépülésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.