Iszapömlés: megerősítették a Torna patak gátját

A munkálatok 45 millió forintba kerültek.

MTI
2016. 09. 09. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy a devecseriek értékeit védi az 1,6 kilométer hosszan megerősített meder, mely korábban a villámárvizek által leginkább veszélyeztetett szakasz volt.

Az államtitkár felidézte: a vörösiszap-katasztrófa után, 2011-ben elvitték a területről a szennyezett földet, ennek következtében a gát alacsonyabb lett, ezért volt szükséges a megerősítésre. Hozzátette: a munkálatok 45 millió forintba kerültek, a Belügyminisztérium támogatásával valósultak meg.

Kovács Zoltán beszélt arról is, hogy a térségben gyakoriak a villámárvizek, ezek amilyen gyorsan megérkeznek a környező hegyekről, dombokról, olyan gyorsan távoznak is, de jelentős pusztítást hagynak maguk után.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője emlékeztetett: tavaly májusban és októberben kétszer annyi csapadék hullott, mint amennyi a sokéves átlag, így a Torna patak medre nem volt képes elvezetni. Az elmúlt három hónapban azonban sikerült elvégezni a szükséges munkálatokat, öt zsilipet építettek, és megépült egy út is a patak mellett – mondta.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.