Két és fél millióért keltek el a lovagkeresztek

Mennyit ér egy lovagkereszt? Kikiáltási áron ötvenezret. Aukción jártunk.

Kovacsik Ágnes
2016. 09. 12. 20:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mennyit ér egy állami kitüntetés? Kikiáltási áron ötvenezer forintot. És ez csak az alsó határ volt azon az árverésen, amelyet a Wesley János Lelkészképző Főiskola Kline termében rendeztek meg hétfő délután. Tizennégy tiltakozó állami kitüntetése került kalapács alá – azoké, akik nem akartak egy csoportba tartozni Bayer Zsolttal, és tiltakozásképp lemondtak plakettjükről. Mindezt azért, hogy nemes célra ajánlják fel kitüntetésüket, mégpedig a nehéz sorsú gyermekek megsegítésére. És úgy tűnik, jól döntöttek, az Oltalom Karitatív Egyesület számlája napokon belül milliós tétellel gazdagodik.

Iványi Gábor, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kaltenbach Jenő, Király Júlia, Niedermüller Péter, Vágvölgyi B. András, Inotai András, Macskássy Izolda, Dániel Anna, Szász János, Novák József, Polgár András, Szilágyi Sándor

A felajánlások sorát Haraszti Miklós író nyitotta meg. Felesége ötletén felbuzdulva döntött az aukció mellett, ezzel társadalmi haszna is lett tiltakozásának. Másrészt pedig mivel az Orbán-kormány „ellehetetlenítette” a Iványi Gábor egyházának működését – ugyanis megfosztotta egyházi státusától, így az egyszázalékos adófelajánlás sem illetheti meg –, Haraszti úgy gondolta, azzal segíthet a legtöbbet a keresztény egyháznak, ha vele egyetértésben egy jó ügy mellé áll.

Iványi Gábor lelkész szintén lemondott állami kitüntetéseiről. Ám nem a „visszaküldés” formáját választotta, mert ugyanoda kellene postáznia a kitüntetéseit, ahonnan a „tiltakozás tárgyát  kiváltó elismerés is származik”, ezért most árverésre bocsátotta őket. Iványitól megtudtuk, hogy a pénzből gyerekcipőt vesznek, hiszen arra mindig szükség van, különösen iskolaidőszakban. Sok helyen ugyanis – akárcsak száz évvel ezelőtt –  az is nehezíti az iskolába jutást, hogy nincs elég megfelelő méretű és minőségű cipő és ruha. Most megnyílhat az út, a licitálás végösszegéből legalább ötszáz pár cipőt vásárolnak majd.

„Nyugdíjas vagyok, ha licitálni nem is tudok, jelenlétemmel támogatásomról biztosítom az egybegyűlteket” – válaszolt az egyik résztvevő arra a kérdésemre, hogy hová helyezné polcán a kitüntetést. Komoly érdeklődők is jelen voltak az aukción. A mintegy másfél órás árverést Galkó Balázs színművész – aki szintén visszaküldte kitüntetését – vezényelte le, és hathatós munkájának köszönhetően sikerült felvernie a plakettek árát. Repkedtek a tízezrek és a százezrek, magasba lendültek a karok, végül mind a tizenhat kitüntetés új gazdára talált. Amikor az utolsó licitnél koppant a kalapács, az árverés két és fél millió forintnál járt. Ehhez még a pluszadományok is hozzájöttek, amelyet a jelenlévők ajánlottak fel.

Az egyik licitáló kiváltképp boldog volt Dániel Anna, József Attila-díjas magyar író lovagkeresztjével. Hatvanötezer forintért jutott hozzá, számára még megfizethető áron, és az iránta való tiszteletből az íróasztalán kap majd helyet. Ám nem mindenkinek sikerült megszereznie azt, amiért érkezett. Az egyik licitáló Szász János Balázs Béla-díjas filmrendező tisztikeresztjére áhítozott, de bevallása szerint olyan áron kelt el – több, mint százezer forintért –, amely számára már megfizethetetlen.

Volt a licitálók közt olyan is, aki korábban szintén visszaadta keresztjét, ám most lecserélte egy újra. Hegyesi Gábor az ELTE professor emeritusa nem akart egy táborba tartozni Bayerrel, ezért visszaküldte kitüntetését, s a hétfői árverésen újra lovagkereszt-tulajdonossá vált: a Macskássy Izolda grafikus- és festőművész iránti tiszteletből a legmagasabb licitet mondta be. Igaz, a grafikusművész lovagkeresztjére kétszer is licitálhattak az érdeklődők, mivel az első nyertes lemondott róla, ugyanis csak az adományozás szándéka lebegett a szeme előtt.

A legértékesebb daraboknak Iványi Gábor kitüntetései bizonyultak. Egyenként 400 ezer, 200 ezer és 300 ezer forintért keltek el. A pénz pedig jó helyre került, és a szervezők nem is titkolták, hogy ha netán úgy adódik, és más tiltakozó is kedvet kap, jöhet az árverés második fordulója.

Korábbi tervek szerint a Klubrádió a 168 Órával közösen települt volna ki a Pozsonyi Piknikre, ahol a legfőbb attrakció a visszaadott lovagkeresztek aukciója lett volna, ám a szervezők szerint a program „túl politikai”. A döntés után a Klubrádió visszalépett a rendezvénytől azzal az indokkal, hogy az adó számára „vállalhatatlan, hogy olyan eseményen vegyen részt, ahol lemondani kényszerül arculatát meghatározó értékeiről”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.