Kihasználták a tűzszerészeket

Az egyik alvállalkozó szerint a Hortobágy mentesítéséhez huszonöt évre lenne szükség.

Buzna Viktor
2016. 09. 22. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mentesítő csoportok folyamatos, hétvégén és ünnepnapokon egyaránt, naponta tíz óra munkavégzéssel teljesítik a szolgáltatást – többek között ezzel a feltétellel dolgoznak a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei a Hortobágyi Nemzeti Parkkal kötött szerződés szerint. A július elsején négy katona halálához vezető megbízási szerződéseket a sajtó többszöri sikertelen próbálkozását követően végül Demeter Márta, az MSZP honvédelmi szakpolitikusának kérésére adta ki a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP). A dokumentumokat okkal próbálták diszkréten kezelni, azok ugyanis megerősítik a korábban lapunk által feltárt részleteket. Az egykori bombázólőtéren ugyanis egyrészt messze alulbecsülték a bombaszennyezettség mértékét, miközben a munkafolyamat legveszélyesebb robbanószerkezet-mentesítésén próbáltak pénzt spórolni. Ennek következtében – ahogyan azt lapunk korábban szintén feltárta – a szerződéseket többször módosítani kellett, a kialakult káosz pedig jogvitás ügyekhez, állandóan változó határidőkhöz, valamint a tűzszerészek túlóraszámainak megduplázásához vezetett.

A HNP először egy magáncéggel, a Különleges Biztonsági Szolgáltató (KBSZT) Kft.-vel kötött szerződést mintegy 333,981 millió forintért. A 2013 nyarán megbízott cég szerződése szerint amennyiben a talajban robbanótestet találtak, azt a rendőrségen kellett jelenteniük.

– Fontosnak tartjuk ismertetni, hogy az előtalált robbanószerkezetek elszállítása és megsemmisítése állami feladat, amely díjmentes – szögezi le a szerződés. A nemzeti park tehát nem szándékozott fizetni a tűzszerészeknek, s a terv fél éven át működött. A dokumentumok szerint a honvédség és a nemzeti park között a spórolás jogvitákhoz vezetett, majd 2015 januárjában szerződést kötöttek. Ebben a munkát a Tűzszerész és Hadihajós Ezred összesen 1,150 milliárd forintért vállalta el. A honvédséggel kötött szerződés módosította a nemzeti park és a KBSZT közötti megállapodást is. Meghosszabbították a határidőket, mondván: az eredeti becslésekkel szemben sokkal több robbanótest van a talajban. A hortobágyi mentesítésre szerződött egyik alvállalkozó, a Solymos és Társa tűzszerész cég vezetője azonban lapunknak elmondta, már a kezdetekkor egyértelmű volt, hogy a feladatot ilyen határidőkkel lehetetlen végrehajtani. – A terület megtisztításához legalább huszonöt év kellene – mondta Pácser István, a cég szakmai vezetője. A szakember a KBSZT alvállalkozójaként vett volna részt a munkában, a határidőkkel szembesülve azonban azonnal visszalépett.

– Felháborító, hogy fél éven keresztül teljesen ingyen kihasználták a honvédség kapacitását – mondta megkeresésünkre Demeter Márta. A politikus szerint Simicskó István honvédelmi miniszter mai meghallgatásán több kérdésre is választ várnak. – Szeretnénk tudni, hogy a HM EI Zrt. mint a KBSZT beszállítója, mennyi pénzt kapott, miközben a tűzszerészek ingyen kockáztatták az életüket – mondta. A szocialista politikus azt is megjegyezte, a kapacitás kérdése továbbra is rendezetlen. – A tűzszerészek továbbra is éjjel-nappal dolgoznak, miközben a honvédség komoly létszámhiánnyal küzd – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.