Kimarad a külhoniak fele a népszavazásból

Közben egyre többen regisztrálnak a Nyugat-Európában élő magyarok közül a voksolásra.

Markotay Csaba
2016. 09. 21. 7:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választójoggal is rendelkező, mintegy 550-600 ezer külhoni magyar állampolgár kevesebb mint a fele vesz csak részt az október 2-ai népszavazáson – tudta meg lapunk. Múlt hét szombatig lehetett jelentkezni a levélben szavazók névjegyzékébe, a népszavazáson pedig kizárólag azok szavazhatnak a külhoniak közül, akiknek a regisztrációs kérelme addig az időpontig megérkezett. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tegnapi adatai szerint ők 274 553-an vannak. Mivel már minden kérelmet feldolgoztak, a számuk nem fog emelkedni, legfeljebb csökkenhet (ha például az illető meghal vagy magyarországi lakcímet létesít) – mondták lapunknak az NVI-nél.

Magyarországon is bármikor bekövetkezhet a Brüsszelben és Párizsban elkövetett terrortámadáshoz hasonló cselekmény – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Simicskó István tegnap Újdörögdön egy lövészeti bemutató után kifejtette, ezért is van egyre nagyobb jelentősége a különböző egységek közötti együttműködésnek és az ezt segítő gyakorlatoknak. (MN)

A kvótaellenes népszavazás tehát nem igazán hozta lázba a határon túli magyarokat. Ráadásul a 2014-es parlamenti választás alapján arra lehet számítani, hogy az érintett 274 533 embernek csak mintegy 80 százaléka küldi el ténylegesen is a levélszavazatát. Tovább csökkentheti a számot az érvénytelen voksok aránya, ami két éve igen magas, 20 százalék körüli volt. Még ha a korábbinál alacsonyabb is lesz az érvénytelenségi arány, akkor is legfeljebb mintegy 180-190 ezer érvényesen szavazó határon túli magyarral lehet számolni az október 2-ai népszavazáson.

A Nemzeti Választási Irodához tegnapig 20 516 levélszavazatot küldtek vissza a külhoniak, de erre még jövő péntekig van idejük. Hétfő óta a külképviseleteken személyesen is leadhatók a levélvoksok, a szavazás napján pedig itthon az egyéni választókerületek székhelyén is megtehető ez.

Közben egyre aktívabbak a külföldön dolgozó, magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok. Két hét alatt a háromszorosára nőtt azok száma, akik jelezték, hogy valamelyik külképviseleten személyesen szavaznának, jelenleg 7547-en vannak. A 2014-es választáson 28 ezren jelentkeztek, és közülük mintegy 24 ezren voksoltak is. A szintén 2014-es európai parlamenti választáson pedig 7572 jelentkező volt, vagyis a mostani 7,5 ezres szám jó arány, különösen úgy, hogy a külképviseleti szavazók általában a szavazás előtti napokban szoktak tömegesen bejelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe.

A tegnapi adatok szerint a legtöbben, 907-en Londonban jelentkeztek a külképviseleten. Hogy ez okoz-e fennakadást a népszavazás idején, egyelőre nem tudni. 2014-ben például a parlamenti választás idején Londonban 5371-en szavaztak gond nélkül, ám akkor nemcsak a külképviseleten, hanem a követségen kívüli helyszíneken is lehetett voksolni. Ezúttal azonban kizárólag a nagykövetségen lehet leadni a szavazatokat. Nemrég Pálffy Ilona, az NVI elnöke a lapunknak adott interjúban azt mondta, hogy kétezer szavazóig hosszabb sorban állás nélkül le tudják bonyolítani a voksolást. Brüsszelben eddig 559, Münchenben 492, Csíkszeredán 426, Bécsben 313, Stuttgartban 277, Berlinben pedig 249 magyar szerepel a névjegyzékben.

###HIRDETES2###

Az csak jövő héten derül ki, hogy pontosan hány szavazat kell a népszavazáson az érvényességhez. A külhoni szavazók száma már nem nőhet, de csökkenés még elképzelhető, és a magyarországi lakóhellyel rendelkezőknél is lehet néhány ezres mozgás a mostani 8 millióhoz képest. Ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás, nagyjából 4 millió 138 ezer embernek kell majd érvényesen szavaznia.

Ismét a menedékkérőkkel szembeni durva hatósági fellépésről számolt be jelentésében a Human Rights Watch. A jogvédő szervezet harminc migránst kérdezett meg a július 5-én hatályba lépett törvényről, amely szerint vissza lehet fordítani Szerbiába a határ mentén elfogott menedékkérőket. A megkérdezettek közül többen azt állították, a rendőrök ütötték, rugdosták őket. A nyár közepén jogvédők szintén azzal vádolták a kormányt, hogy a határon zaklatják a migránsokat. Az állításokat akkor a kabinet visszautasította. Most a Belügyminisztérium közleményében a „leghatározottabban visszautasította” a Human Rights Watch állításait. (M. Cs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.