Még több szerencsejátékost terelnének Vajna kaszinóihoz

Tovább szigorították a tiltott online kaszinókkal szembeni fellépést.

MTI
2016. 09. 27. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályváltozás – amelyet 111 igen, 17 nem szavazattal és 26 tartózkodás mellett hagyott jóvá a parlament – szerint a pénzügyi blokkolás miatt az illegális szerencsejáték-szervező bankszámlájára nem érkezik majd meg az átutalt összeg, az a játékosnál marad.

A módosítás érinti a játékosok személyi azonosítására vonatkozó szabályokat is. Az engedéllyel rendelkező online kaszinóknál és távszerencsejáték-szervezőknél személyi okmányok másolatával is igazolhatják magukat a játékosok, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala rendszerén keresztül pedig az útlevél és a jogosítvány is alkalmas lesz az azonosításra.

Az állam szigorúbban léphet fel azokkal a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben, amelyek Magyarországon keletkezett jövedelmük, játékbevételük után nem fizetnek adót, illetve a pénzmosás- és terrorizmusellenes hatóságok számára elérhetetlenek.

Az előterjesztő nemzetgazdasági tárca hétfői közleményében jelezte, 10-20 milliárd forint közötti adóbevétel-kiesést okoznak az illegális online szerencsejáték-szervezők azzal, hogy a Magyarországról származó tiszta játékbevétel után nem fizetnek adót az államkasszába. Az idén január 1-jétől működő hazai játékosvédelmi rendszerben nem vesznek részt, a magyar játékosok játékszenvedélyének kezelési költségeihez nem járulnak hozzá, valamint a hazai szerencsejáték és pénzmosás-ellenes hatóságok számára is elérhetetlenek. A szigorítást indokolva hozzátették, jelenleg több mint 350 oldallal szemben van érvényben jogerős blokkoló határozat, a meglévő szabályok azonban nem biztosítják kellőképpen a költségvetés és a játékosok védelmét.Emelkednek a bírságok is: a reklámblokkolás bírságmaximuma 1 millió forintról 10 millió forintra, az internetes blokkolás végrehajtását megtagadó elektronikus hírközlési szolgáltató bírságtétele 100-500 ezer forintról 1-5 millió forintra nő.

Mint ismert, Andy Vajna és Szima Gábor a hagyományos játéktermek bekebelezése után szerezte meg az online kaszinózás magyarországi piacát, a filmguruval ellentétben a debreceni vállalkozó azonban egyelőre nem rendelkezik internetes platformmal. A két nagytőkés a netes sportfogadást, illetve a lóversenyszervezést is bekebelezte volna, előbbi ugyanakkor a Szerencsejáték Zrt., utóbbi pedig a Magyar Lóversenyfogadás-szervező Kft. privilégiuma maradt. A mintegy 20 milliárd forintos kaszinópiac mellett nehéz felmérni, mekkora a netes forgalom, hiszen ez a szegmens egészen a tavaly augusztusi zöld jelzésig nem törvényes keretek között működött. Az viszont kijelenthető, hogy 80–20 százalék az online sportfogadások bevételeinek aránya az egyéb webes játékokéval szemben – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.