Mennie kell a mentőszolgálat vezetőjének

Nem sokkal a főigazgató tavaly decemberi kinevezése után a minisztérium meggondolta magát.

Kuslits Szonja
2016. 09. 13. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem elégedett a kormányzat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jelenlegi vezetőjével, ugyanis alig néhány hónappal Máté Gábor tavaly decemberi kinevezése után Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pályázatot írt ki az OMSZ főigazgatói pozíciójára. A jelenlegi főigazgató hét évig volt mentőápoló a légi mentőknél, ám nem orvosként, hanem mérnök-közgazdászként vált az OMSZ vezetőjévé. Utódját várhatóan decemberben nevezik majd ki.

Egy ideje egyébként már lehetett sejteni, nincs minden rendben az OMSZ háza táján, hiszen augusztusban Balog Zoltán nem Mátét, hanem Mártai Istvánt, a mentőszolgálat korábbi vezetőjét bízta meg azzal, hogy kidolgozza a szervezeti megújítás koncepcióját. Ez ügyben korábban kerestük Máté Gábort, szerettük volna megtudni, mi az oka, hogy nem ő az illetékes a szervezeti átalakításokban, és mikorra várható a már többször beharangozott életpályamodell a mentők esetében. Akkor a főigazgató mindössze annyit reagált levelünkre: az ügyben ne őt, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) keressük. Az Emmitől szeptember 1. óta várjuk a választ kérdéseinkre, idáig hiába.

Máté Gábor – bár végül nem őt bízták meg a szervezeti átalakítással – már a nyáron elkezdte a vezetőcseréket; ahogy arról júliusban a Magyar Nemzet beszámolt: több vezető mentőtiszt az egészségügy legnagyobb ünnepének számító Semmelweis-napon, egy hírlevélből értesült arról, hogy munkájukra ezen a poszton ezután már nem tartanak igényt. A lapunknak nyilatkozó Nagy József korábbi Nógrád megyei vezető mentőtiszt beszélt arról, 39 év után ebből tudta meg, hogy mást neveztek ki a helyére.

A főigazgató leváltásának ügyében kerestük Burány Bélát, a mentőszolgálat korábbi vezetőjét – őt követte Máté –, ám ő nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Hasonlóan elzárkózott az Emmi és az OMSZ is, ahol az után érdeklődtünk, mi az oka a főigazgató leváltásának, és hogy továbbra is Mártai István felel-e majd a szervezeti átalakítások kidolgozásáért.

A PestiSrácok.hu tegnap arról írt az ügy kapcsán: az elmúlt hónapokban több vitatott intézkedés is történt a mentőknél, ilyen például, hogy a nem sürgős esetekben eltörölték a 15 perces kiérkezést, és bevezették az önkéntes alapú 24 órás készenléti szolgálatot a gépkocsivezetőknél is. A portál kitért arra is, hogy a megbízott főigazgató új szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) eddig tíz alkalommal dobta vissza a minisztérium, és a végső érv Máté Gábor menesztése mellett szerintük indulatos stílusa lehetett. Közölték továbbá, hogy az első szmsz-tervezetekben szerepelt egy huszonkét fős biztonsági igazgatóság létrehozása, ami nem kapott zöld jelzést.

A tegnap közzétett, lapunk által megismert pályázati kiírásból kiderül, az új vezetőnek egyetemi végzettsége és legalább ötéves szakmai gyakorlata kell hogy legyen. Emellett a jelentkezőknek egy az intézet fejlesztésére vonatkozó programot is csatolniuk kell pályázatukhoz. Máté Gábor utódjának előnyt jelent az egyetemi szintű orvostudományi végzettség, valamint az idegen nyelv ismerete is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.