Migránstábor Kapuváron is?

Ismét a nyugati határnál alakíthat ki a nyitott befogadóállomást a kormány.

Markotay Csaba
2016. 09. 22. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott menekülttábor kialakítását tervezik a hatóságok Kapuváron – tudtuk meg. A nyugati határnál fekvő településen állítólag már helyszíni bejárást is tartottak a hatóságok. A Magyar Zoltán lapunknak azt mondta, hogy az ügyben kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Kapuvár több más település mellett már korábban szóba került lehetséges helyszíneként. Ezekre azért lenne szükség, mert a kormány folyamatosan zárja be az ország belsejében fekvő táborokat, és a Magyarországra került migránsokat a nyugati határhoz viszik, onnan ugyanis a nyitott táborokból könnyebben „átszivároghatnak” Ausztriába. A debreceni tábort tavaly év végén bezárták, Nagyfán sincsenek már migránsok, és az év végével a bicskei állomást is kiürítik, erről már kormánydöntés is van. Sőt, úgy tudjuk, hasonló sorsra juthat a kiskunhalasi állomás is. Közben tavaly már nyílt menekülttábor az osztrák határnál lévő Körmenden, és szintén sátortábort akartak kialakítani Szentgotthárdon, de ott ez a lakossági tiltakozások miatt nem sikerült.

Állítólag a kapuvári képviselő-testületet sem értesítették előre a tervekről. Tavasszal a település már szóba került lehetséges helyszínként, de nyárra ez lekerült a napirendről. Egészen mostanáig. A helyiek egyértelműen elutasítják a nyitott tábor tervét, ez már tavasszal kiderült – mondta Magyar Zoltán, aki nem is találkozott olyan emberrel, aki támogatná az elképzelést. Nemcsak azért, mert a közbiztonságot féltik, hanem azért is, mert a településről nagyon sokan ingáznak Ausztriába, és félnek attól, hogy a migránsok megjelenése után Ausztria szigorításokat vezetne be. Ez pedig a munkába járásukat ellehetetlenítené. A politikus szerint jól látszik a szigorú osztrák ellenőrzések hatása Hegyeshalomnál, ahol gyakran órákat kell várni az átjutásra.

A Kapuváron kiszemelt terület, a Miklósmajor térsége állami terület, így a kormány ott elvben könnyen felhúzhatna egy tábort. Viszont a lerobbant épületek és a megfelelő közművek hiánya miatt valószínűleg komoly beruházásokra és sok pénzre lenne szükség egy nyitott állomás felépítéséhez.

Az ügyben kerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, illetve a Belügyminisztériumot is, amint érkezik válasz, cikkünket frissítjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.