Nagyüzemben folyik a kormánypárti agitáció

Nagyüzembe állította a kormány a kvótanépszavazásra buzdító pr-gépezetét.

MTI
2016. 09. 19. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel a kvótareferendum előtt több kormánypárti politikus is lakossági fórumokon vett rész, amelyeken nagyüzemre kapcsolták a kabinet kvótanépszavazásra buzdító pr-gépezetét.

Rogán Antal hétfő esti, székesfehérvári lakossági fórumán, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermét megtöltő közönség előtt azt mondta: a pozsonyi uniós csúcson nem vonták vissza a kvótát, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Brüsszel fenntartja a kvótajavaslatait, az Európai Parlament pedig döntést hozott arról, hogy december elsején kezdődhet a bevándorlók kötelező szétosztása Európában. Ez viszont csak azután válhat jogszabállyá, ha az európai kormányfők is jóváhagyják – tette hozzá. Ezért most a legaktuálisabb a népszavazás, még mielőtt jogszabály válna a bevándorlási kvótákból Európában. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt csak egy erős magyar vétó akadályozhatja meg, fogalmazott.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kitért arra is, hogy a magyar parlament önmagában hiába hoz jogszabályokat, Brüsszel, ha akarja, fel tudja függeszteni őket. Egy népszavazás eredményét viszont Brüsszel még soha nem tudta felfüggeszteni. Ehhez erős és határozott eredményre van szükség – jelentette ki.

Rogán Antal hangsúlyozta: nem pártokról szóló, hanem pártok feletti ügy a népszavazás, és „aki ebből pártpolitikai kérdést csinál, az valójában Magyarország jövőjét kockáztatja”.

Giró-Szász András a zsúfolásig megtelt szegedi Fidesz-irodában idézte Margaritisz Szkinasz bizottsági szóvivő nyilatkozatát, miszerint sokan félreértelmezték Jean-Claude Juncker bizottsági elnök múlt heti kijelentését, és azt hitték, Brüsszel eláll a kötelező uniós kvótarendszerre vonatkozó tervektől. Hozzátette: Angela Merkel német kancellár is arról nyilatkozott Berlinben hétfőn, hogy legszívesebben visszaforgatná az idő kerekét, mert szerinte Németországot felkészületlenül érte a menekültválság.

Ebben a helyzetben a miniszterelnöki főtanácsadó szerint világos, miért kell – pártállástól függetlenül – elmenni és nemmel szavazni. Hangsúlyozta: egy éve még sokan hangosan kritizálták Orbán Viktort és a kormányt azért, amiért kerítést épít a déli határon, a múlt heti, informálisnak minősített pozsonyi EU-csúcson az uniós vezetők megállapodtak abban, hogy Bulgáriában kerítést húznak fel. Megjegyezte: a baloldali érzelmű olasz sajtó is úgy kommentálta az eseményeket, hogy a visegrádi négyek az egyetlen sikeres csoport az EU-ban.

Szavai szerint a migránsok beilleszkedési hajlandóságát jól jelzi az a tény, hogy a Németországba érkezett másfél millió bevándorlóból alig százan álltak munkába. Hozzátette: a Nyugat-Európában élő harmad- és negyedgenerációs migránsok beilleszkedési képtelenségét pedig mutatja, hogy Franciaországban már 104 olyan úgynevezett no-go zone létezik, ahová a helyi rendőrök sem nagyon mernek belépni.

A nemzetközi jog biztosítja a már beengedett migránsok számára a családegyesítés jogát, egy bevándorló átlagosan tíz év alatt hat új betelepülőt jelent – jelentette ki Giró-Szász András. Hangsúlyozta, „Brüsszel azzal nem tud mit tenni, ha egy ország többsége kiáll a kormánya mögött”, ezért fontos szerinte, hogy az „elsöprő, többségi nem” olyan erőt adjon a kormánynak, amelyre ebben a küzdelemben szüksége van. „A megrengető erő mindig meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt” – húzta alá.

„Az a kérdés, beengedjük-e a bevándorlókat, vagy tovább védjük a határokat” nyugaton Brüsszellel, délen a bevándorlókkal szemben – fogalmazott Lázár János a Csongrád megyei Székkutas község iskolájában mintegy száz ember előtt. Leszögezte, a magyar kormány álláspontja egyértelmű, azokban az országokban legyen betelepítés, ahol az ott élők akarják.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus szerint a kormány egyedül kevés ehhez a csatához, erő is kell hozzá, melyet a választópolgárok szavazatai adhatnak meg. Ha nem alakul ki nemzeti egység a kérdésben, nem lesz világos és egyértelmű a helyzet, előbb-utóbb jöhet olyan kormány Magyarországon, amely megnyitja a határokat.

Lázár úgy fogalmazott, végtelen az utánpótlás, ezért tartósan arra kell berendezkedni, hogy kerítésekkel kell védeni a szerb és a horvát határt, s még az is előfordulhat, hogy a román határt is. A probléma nem fog megoldódni addig, amíg a kibocsátó országokban érdemi változások nem következnek be. A kormány döntött háromezer új rendőr felvételéről és kiképzéséről, s a miniszter elkerülhetetlennek látja a hadsereg létszámának fejlesztését is.

Kérdésre válaszolva Lázár János kifejtette, 2020-ig nincs reális esélye annak, hogy Brüsszel a népszavazásra adott válaszként visszavonná vagy lelassítaná az uniós források kifizetését. Ennek egyik oka az, hogy a pályázatok 65 százalékát már kiírták, s közrejátszik benne az is, hogy a beruházásokra fordított összeg – például a gépvásárlásokra költött pénz – 60 százaléka végül visszaáramlik Nyugat-Európába.

Szél István fidesz–KDNP-s polgármester hangsúlyozta, Magyarország lesz az első uniós tagország, ahol a választók elmondhatják a véleményüket a kötelező betelepítésről. Hozzátette: a község több mint 1800 szavazásra jogosult polgárának arról kell döntenie, akarják-e, hogy közvetlen környezetükbe akármikor bevándorlókat költöztethessenek.

Trócsányi László igazságügyi miniszter az egyik gárdonyi étteremben tartott lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az uniós döntések lehetővé teszik a migránsok kötelező betelepítését. Tehát nem Magyarország dönt a migránsok befogadásáról, miközben az ország lakosságáról való döntés „alkotmányos identitásunk része” – tette hozzá.

A tárcavezető kiemelte: az uniós alapszerződés kimondja, hogy az Európai Unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását, vagyis a lakosságról való döntés nem vonható el az adott országtól. Ezért szükséges kimondania a népszavazásnak, hogy hazánk nem engedi a külső döntést saját lakosságáról – mondta.

Trócsányi László szólt arról is, hogy 1972 óta ez lesz a negyvenhatodik népszavazás az Európai Unióban, amely az unióval kapcsolatos döntésekről szól. Egyes országok a csatlakozásukról, mások a kilépésről szavaztak, de például Hollandia Ukrajna társulási szerződéséről, Dánia pedig az egységes bel- és igazságügyi normák alkalmazásáról döntött ily módon.

A migránskvótákkal kapcsolatos előterjesztésről hazánk által kiírt népszavazással kapcsolatban leszögezte: a kormány határozott nemre buzdítja a választópolgárokat, mégpedig azért, hogy az Országgyűlés megkerülésével ne lehessen hazánkba idegeneket betelepíteni.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.