Nem az uniós tagságról szól a referendum

Legalábbis Kovács Zoltán kormányszóvivő erről beszélt hétfőn.

MTI
2016. 09. 19. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán a belga fővárosban tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a magyar kormány teljes mértékben elkötelezett az Európai Unió és a közös értékek mellett.

Mint mondta, a népszavazás a kontinens jövőjéről szól, a kötelező uniós kvótarendszerről, amelynek felállításáról „jogellenes” döntés született, és amely számos veszélyt rejt magában, veszélyezteti a schengeni rendszert, és bizonyítékok vannak rá, hogy a migránsáradattal terroristák szivárogtak be Európába. Hozzátette, még az önkéntes kvóta is rossz ötlet, ugyanis ösztönzőleg hat a bevándorlásra, ráadásul nem is működik, a mechanizmus keretében áthelyezettek napokon vagy heteken belül visszatérnek az eredeti célállomásukra.

A magyarországi referendumról szólva Kovács leszögezte, hogy politikai és jogi következményei lesznek, nem lehet majd figyelmen kívül hagyni az eredményét. „Rajtunk kívül senki nem dönthet arról, hogy kikkel éljünk együtt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „a politikai zsarolás nem fog működni”.

A szóvivő ismertette a magyar kormány migrációs javaslatait, amelyeknek központi elemük a határvédelem és a schengeni rendszer megerősítése, valamint az illegális bevándorlás megállítása. A segítséget kell a bajbajutottakhoz odavinni, nem pedig a problémát kell Európába hozni – mondta.

Kovács Zoltán úgy vélekedett, hogy megoldhatatlan problémát jelent a tagállamok nagy része, különösen Németország és a skandináv országok számára, hogy az érkezettek többsége politikai menedékjogot kér attól függetlenül, hogy valójában jogosult-e menekültstátusra. Szerinte éppen ezért Európán határain kívül kellene felállítani a menedékkérelmek feldolgozását végző úgynevezett hotspotokat.

A kormányszóvivő emellett arról számolt be, hogy a magyar hatóságok senkit nem fognak visszafogadni az ország területén tavaly áthaladó migránsok közül, mivel Budapest sosem rúgta fel sem a dublini, sem a schengeni megállapodást, hanem teljesítette a bennük foglaltakat. Magyarország nem fogja vállalni a felelősséget olyan országok helyett, amelyek nem hajtották végre az egyezmény előírásait, vagy azok helyett, amelyek meghívólevelet küldtek a migránsoknak – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.