Nem volt diszkriminatív Székesfehérvár

Igazat adott a székesfehérvári önkormányzatnak az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH).

Győr Ágnes
2016. 09. 19. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazat adott a székesfehérvári önkormányzatnak az Egyenlő Bánásmód Hatóság. Az EBH ugyanis a minap elutasította a panaszát annak a szociális bérlakásban lakó székesfehérvári párnak, amely áprilisban azért fordult hozzájuk, mert a város annak ellenére, hogy nem halmoztak fel tartozást, nem volt hajlandó meghosszabbítani velük a bérleti szerződést. A panaszosok azt állították, a város döntése azzal függött össze, hogy roma származásúak. Ezzel szemben a hatóság arra jutott: elfogadható az önkormányzat azon álláspontja, miszerint a szociális alapú lakásbérbeadás – ideértve a szociális és költségelven történő bérbeadást is – csak átmeneti segítséget jelent az arra rászorulóknak. Így azon esetekben, amikor valaki már hosszabb ideje (nyolc-tíz éve) lakik szociális bérlakásban, nem adják ismét bérbe az illetőnek az ingatlant. Az EBH megállapította, semmi sem utal arra, hogy roma származásuk miatt ne kötöttek volna velük újból szerződést. A panaszosok – akik egy kiskorú gyermeket nevelnek közösen – összesen tizenegy éven keresztül bérelték az eljárás alá vont önkormányzattól a lakást (bár nem végig ugyanott – a szerk.), fiatalok, egészségesek, hosszú évek óta stabil munkaviszonyban vannak.

A hatóság megvizsgálta a panasz azon részét is, amely szerint más, nem roma származású lakók esetén az önkormányzat meghosszabbította a lakásbérleti viszonyt. Itt sem látták azonban bizonyítottnak a diszkriminációt. A tíz megjelölt bérlő, illetve család közül ugyanis négynek élete végéig szóló bérleti jogviszonya van, további két bérlő – akiknek a szerződését határozott időre meghosszabbították – a panaszosoktól lényegesen eltérő élethelyzetben volt: idősek, egyedül élnek, nyugdíjban, illetve rehabilitációs ellátásban részesülnek. Három bérlőnél az önkormányzat ugyanolyan módon járt el, mint a panaszosokkal.

Ismeretes, a Roma Parlament elnöke, Horváth Aladár néhány hete „szegények és cigányok üldözésével” vádolta meg a székesfehérvári önkormányzatot. Július végén bejelentette: az általa vezetett szervezetet harminc olyan család bízta meg jogi képviseletük ellátásával, amelyet a környéken már kilakoltattak, vagy jelenleg is kilakoltatásra várnak annak ellenére, hogy nem halmoztak fel tartozást. Az érintettek közül a jogvédő szerint korábban sokan a környező cigánytelepeken éltek szintén önkormányzati bérlakásban, és akkor költöztek át a – Horváth megfogalmazásában – „városi-polgári létformát” nyújtó lakásokba, amikor a cigánytelepeket felszámolta az önkormányzat.

2016. január 1. és május 19. között Székesfehérváron a gazdasági szakbizottság 189 ismételt bérbeadásra vonatkozó kérelmet tárgyalt. Harmincnyolc esetben döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítják meg a bérleti szerződést, ezek közül huszonkettőben fél-, tizenhatban pedig egyéves haladékot adtak az ingatlan elhagyására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.