Népszavazás: nincs püspöki iránymutatás

Ferenc pápa is az egyház tanítását képviseli menekültügyben – mondta Mohos Gábor.

Velkei Tamás
2016. 09. 08. 18:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A püspökök egyénileg és testületként is megfogalmazzák a gondolataikat egy-egy kérdéssel kapcsolatban, ha helyesnek látják, ám a népszavazással összefüggésben a püspöki konferencia nem alakított ki közös álláspontot – szögezte le Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára egy tegnapi sajtótájékoztatón. Arra az újságírói kérdésre kitérő választ adott, hogy egységes álláspontot képviselnek-e a püspökök. Úgy fogalmazott, az egyházmegyék vezetői nyomon követik az eseményeket, vagyis ha nem kívántak közös közleményt megfogalmazni, akkor azt felelősen döntötték el.

Ami a katolikus egyház állásfoglalását illeti a kérdés kapcsán, Mohos Gábor leszögezte: mindenki számára ismert, vagyis egyszerre kell nyitott szívűnek lennünk a segítségre szorulók iránt, támogatni az üldözötteket, akiknek viszont tiszteletben kell tartaniuk a fogadó ország kultúráját, szokásait és jogrendjét. Aláhúzta, Ferenc pápa is az egyház tanítását képviseli.

Érdeklődésünkre, hogy azok a plébánosok, akik a hozzájuk forduló híveknek tanácsot adnak, számíthatnak-e az egyház részéről retorzióra, Mohos először azt mondta, a kérdés felvetése is meglepő számára, nem érti, milyen retorzió merülhetne fel. Majd azt felelte, az egyházon belül az egyházjog érvényesül, amelynek megvannak a maga kategóriái. Ha valaki nem az egyházjognak megfelelően cselekszik, őt e jog alapján szankcionálják. „Nem az a kérdés, hogy egy társadalmi kérdésben valaki állást foglal-e, hanem az, hogy azt az egyház tanításával összhangban teszi-e” – válaszolta.

Ismert, hogy a napokban a Szemlélek.blog.hu azt írta: Pálfai Zoltán makói plébános megelégelte, hogy a püspöki kar hallgat a kérdésben. „Magyar egyházunk felelős vezetői – tisztelet a kivételnek – írásban, hivatalos nyilatkozatban mind a mai napig nem reagáltak a krízisre. Püspöki karunk – egyelőre – hallgat” – írta Zoltán atya.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) választott testületei sem tárgyaltak a kvótanépszavazásról. „Közösségünkben nincs gyakorlata annak, hogy a híveket direkt módon orientáljuk a népszavazások vagy a választások során” – válaszolta érdeklődésünkre Nagy Ákos, a Mazsihisz Kommunikációs Irodájának vezetője. Aláhúzta: Heisler András, a szövetség elnöke az elmúlt időszakban többször is kifejtette, a szélsőséges iszlám terjedése „jogos félelmeket gerjeszt” Európában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.