Októberben indul a harc Matolcsynéval

Kenese vitatja az Akarattya által egyeztetés nélkül, önkényesen meghúzott határvonalat.

Velkei Tamás
2016. 09. 21. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudtunk megegyezni semmiben – indokolta lapunknak Tömör István, Balatonkenese fidesz–KDNP-s polgármestere, miért nyújtottak be keresetet Balatonakarattya ellen a közelmúltban. Utóbbi település polgármestere Matolcsy Gyöngyi, a jegybankelnök válófélben lévő felesége. A két település 2014-ben vált ketté, ám azóta képtelen megállapodni a vagyonelemek elosztásáról. Tömör hozzátette, Kenese vitatja az Akarattya által egyeztetés nélkül, önkényesen meghúzott határvonalat. Szerinte a lakosságszám arányában kellene megosztoznia a két településnek, ez jelen esetben egynegyed-háromnegyed. Ám Akarattya a neki járó 3,6 milliárd forinton túl további 4 milliárdnyi értékre tart igényt – Kenese szerint jogtalanul.

Balatonkenese első embere leszögezte: továbbra is megállapodásra törekednek, de immár a bíróság előtt, hiszen másfél évi tárgyalás sem vezetett eredményre, és nem kívánnak további tíz évet parttalan tárgyalásokkal tölteni.

– Olyan megállapodásra törekszünk, amely nem sérti a keneseiek érdekét, és a törvényeknek is megfelel – húzta alá Tömör István. Az első tárgyalásra október végén kerül sor a Veszprémi Járásbíróságon.

Kerestük Balatonakarattya polgármesterét, Matolcsy Gyöngyit, de nem találtuk hivatalában, írásban feltett kérdéseinkre pedig lapzártánkig nem reagált. Korábban ugyanakkor azt közölte érdeklődésünkre: a tárgyalások 2015 nyarán már abba a fázisba jutottak, hogy a hosszas jogi és szakmai egyeztetési folyamat eredményeképpen elkészültek a részleges vagyonmegosztással kapcsolatos szerződések.

Lapunk többször is beszámolt a két szomszéd háborújáról, Tömör István ezek során kifejtette: Kenese az önkormányzat működéséhez szükséges ingatlanokat és infrastruktúrát kész lett volna átadni Akarattyának, az önállósodott településrész azonban a váláskor húzott egy határvonalat, és attól kezdve arról már vitatkozni sem volt hajlandó. Ami nem meglepő, hisz tavaly a Matolcsy György irányította MNB Pallas Athéné alapítványai 890 millió forintért megvásárolták a lepusztult balatonkenesei MÁV-üdülőt, hogy oktatási és konferenciacélokra használják, valamint otthona legyen a Magyar Vezetéstudományi Iskolának. Az eredeti tervek szerint nyáron már üzemelnie kellett volna a komplexumnak. A tranzakció után az itt élők joggal remélték, felvirágzik végre a település, a Népszabadság szerint viszont még csak a tervezésnél tartanak, eközben a lap információi alapján az objektum őrzése, takarítása havi majdnem kétmillióba kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.