Orbán nem áll le vitázni Vonával

Havasi Bertalan tolmácsolta a miniszterelnök álláspontját.

MTI
2016. 09. 23. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor álláspontját a kormányfő sajtófőnöke tolmácsolta az MTI-nek pénteken arra reagálva, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyilvános vitára hívta a miniszterelnököt, a Fidesz elnökét és Molnár Gyulát, az MSZP vezetőjét.

Havasi Bertalan hangsúlyozta: az október 2-ai népszavazás nemzeti ügy, ezért Orbán Viktor meggyőződése szerint arról nem pártvitákra van szükség, hanem arra, hogy minden felelősen gondolkodó politikai erő a mindannyiunk közös jövőjét meghatározó referendumon való részvételre buzdítsák a választópolgárokat.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?\"

Vona Gábor pénteki sajtótájékoztatóján, mikor bejelentette, hogy vitára hívja Orbánt és Molnárt, azt javasolta: jövő hét péntekig tartsák meg a vitát. Jelezte: a Jobbik nyitott a helyszín, az időpont és a moderátor meghatározása tekintetében. A Jobbik elnöke kezdeményezését indokolva azt mondta: civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat. Orbán Viktor 2006 óta menekül a politikai vita elől, ezért 10 év elteltével jó lenne, ha most újra vállalná véleményét ilyen fórumon – tette hozzá Vona Gábor. Szerinte egy ilyen esemény akár a népszavazás érvényességét is „közelebb hozhatja”, erősítheti a részvételt, ezért ha Orbán Viktornak valóban fontos, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon, akkor neki is érdeke, hogy vállalja a vitát.

„Az a Fidesz óriásplakátjain a szlogen, hogy ne kockázassunk. Én is azt mondom, ne kockáztassunk, ne kockáztassuk azt, hogy egy népszavazás előtt az emberek nincsenek tisztában a különféle pártok álláspontjával, nem látják a különféle pártelnöki vélemények ütköztetését” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a Jobbik álláspontja, hogy Magyarországot meg kell védeni a kvótáktól és hazánkban nincs helye a multikulturalizmusnak, ezért nemmel kell szavazni a referendumon, ugyanakkor a Jobbik szerint nem a népszavazás a megfelelő eszköz, hanem az alaptörvény módosítása. A Jobbik elnöke Orbán Viktor súlyos felelőtlenségének tartotta, hogy mégis népszavazást tartanak az ügyben, mert ha a referendum nem lesz érvényes, akkor Brüsszelnek „papírja lesz” arról, hogy jogi értelemben Magyarország nem utasította el a kvótákat. Megismételte azt a véleményét, hogy Orbán Viktornak ebben az esetben le kell mondania. A „ne kockáztassunk szlogennel” a Fidesz is elismeri, hogy ez egy kockázatos népszavazás – jegyezte meg.

Vona Gábor úgy vélte: a népszavazás kapcsán a „félelem és a fenyegetettség légköre” uralkodott el Magyarországon, a településeket, a cigányságot, a közmunkásokat fenyegetik, és a közalkalmazottak is félnek, hogy bajuk származhat, ha nem úgy tesznek október 2-án, ahogy a kormány elvárja tőlük.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem lenne ellenére, ha az LMP is részt venne a vitán, de azt tartja igazán fontosnak, hogy a három markáns véleményt megfogalmazó pártelnök ütköztesse véleményét. Vona Gábor kérdésre válaszolva bejelentette: az Államvédelmi Hivatalhoz fordul, és feljelentést is tesz azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön, egy olasz paparazzo és társa kisfia iskolája előtt fotózta őt. Hozzátette: nem arról van szó, hogy készült néhány lesifotó, hanem kiderült, hogy napokon keresztül, törvénytelenül megfigyelték. Közölte: a fotós nem volt hajlandó elárulni, hogy ki a megbízója, de azt elismerte, hogy magyar megrendelőnek dolgozik.

Arra a kérdésre, tudja-e bizonyítani azt az állítását, hogy a Fidesz áll az akció mögött, Vona Gábor azt mondta: azt tudja bizonyítani, hogy ugyanazokról a fotósokról van szó, akik Spéder Zoltánt, Juhász Pétert és Simicska Lajost is megfigyelték. Vona Gábor szerint őt magát és ezt a három személyt pedig az köti össze, hogy „mindannyian Orbán Viktor útjában állnak”. Hozzátette: Spéder Zoltán esetében a fotósok által készített anyagok a „Fidesz médiájában” landoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.