Schiffer kihagyja a kvótanépszavazást

Erkölcstelennek és szükségtelennek tartja a népszavazási kezdeményezést az LMP volt társelnöke.

MNO
2016. 09. 19. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú interjút adott a Népszabadságnak az ismét ügyvéddé vált Schiffer András egykori LMP-társelnök és országgyűlési képviselő. Ebben egy furcsa kérdésre („Ügyvédként nem kötelező rá válaszolnia, de mit csinál október 2-án?” – amúgy sem lenne kötelező válaszolnia ) Schiffer András nemmel válaszolt.

Indoklása szerint még társelnöksége idején a párt úgy döntött, nem vesz részt a kvótanépszavazási kampányban, „de aki el akar menni, az csak nemmel tud válaszolni a kérdésre”. Szerinte mivel a válságot egyes magországok meghívólevelei robbantották ki, a nemzeti parlamenteket nem lehet kihagyni a megoldásból.

„A népszavazási kezdeményezés azonban erkölcstelen és szükségtelen”

– vélte Schiffer, aki szerint az adóforintokból csúcsra járatott kormányzati propaganda „önmagában lopás, ráadásul gyűlöletkeltő, ami hihetetlen felelőtlenség egy globális krízis közepén”. Azzal kapcsolatban is vannak aggályai, hogy jogilag mennyire értelmezhető a kényszerbetelepítés fogalma.

Ahogy azt sem érti pontosan, miért volt szüksége a Fidesznek erre a referendumra. Később megválaszolta: szerinte a „Habony-művek” azért találta ki ezt, mert úgy látta, kifulladóban van a migrációs téma, de a Fidesznek 2018-ig erről kell beszélnie.

„Egyébként a tanácsban Orbánnak vétójoga van. Miért nem alkalmazta? Ne itthon legyen bátor, ráadásul sok milliárd forintért, hanem Brüsszelben! Amit a Fidesz-propaganda állít, hogy újabb felhatalmazásra van szüksége, egyszerűen nem igaz” – jelentette ki az ügyvéd, akinek már vannak egyéni megkeresései, ám ő cégekkel akarna együtt dolgozni, miként 2010 előtt is tette. Hozzátette: „De szimbolikus ügyeket ezután is vállalok, korábbi frakciótársaimmal, sőt más ellenzéki politikusokkal is beszéltem már arról, hogy képviselem őket”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.