Simicskó: Új biztonsági stratégia készül

A parlament szakbizottságának véleményét is kikérik majd.

MTI
2016. 09. 22. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. Kiemelte a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét, és kitért a kibertámadások jelentette veszélyekre is.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a Belügyminisztériummal és a Külgazdasági és Külügyminisztériummal közösen már megkezdték a munkát az új stratégiákról, és ha elkészülnek vitaanyagukkal, a parlament szakbizottságának véleményét is kikérik majd.

Simicskó István hangsúlyozta: a Magyar Honvédség katonái a megváltozott biztonsági környezetben az országon belül és a külföldi missziókban is tisztességesen helytálltak. Az ország határain is szolgálnak magyar katonák, továbbá a válságövezetekben a katonai és humanitárius segítségnyújtással is hozzájárulnak a tömeges migrációs helyzet kezeléséhez – fejtette ki a miniszter.

A Magyar Honvédség három földrészen továbbra is mintegy ezer katonával vesz részt nemzetközi missziókban, köztük Afganisztánban, Irakban és a Nyugat-Balkánon. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy különösen a tömeges migrációs helyzettel, és az Európában megnövekedett terrorveszéllyel összefüggésben még szorosabbá és hatékonyabbá vált a V4-ek közötti katonai együttműködés. Emellett a hazai rendvédelmi szervekkel is szorosabb kapcsolatot alakított ki a Magyar Honvédség – fejtette ki.

Simicskó István ismét felidézte: a honvédelmi törvény szerint Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik, a Magyar Honvédségen, a szövetségi együttműködésen, valamint az állampolgárok hazafias hozzáállásán. A társadalom hazafias elköteleződésének, és a Magyar Honvédség állampolgárokkal való kapcsolatának erősítése érdekében új alapokra szervezik az önkéntes tartalékos rendszert. A tervek szerint minden járásban kialakítanak területvédelmi egységet. Emellett a honvédelmi sportszövetségen keresztül szeretnék megszólítani a lakosságot – fejtette ki.

Harangozó Tamás, a testület szocialista alelnöke a honvédségi létszámhiányról s a közmunkások körében tartott toborzásokról feltett kérdéseire Simicskó István elmondta: a Belügyminisztérium határvadász toborzása némileg nehezíti munkájukat, de a honvédség is készül toborzókampányra. Ennek keretében egyetemekről és a közmunkások köréből várják a haza szolgálata iránt elkötelezett, s az alkalmassági követelményeknek megfelelő állampolgárokat.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a katonák egyéni felszereléseinek modernizációját, illetményemelését is megkezdték, kiszámítható életpályával kívánják vonzóvá tenni a katonai hivatást. A 2016–2026-os időszakra honvédelmi és haderőfejlesztési programot dolgoztak ki. Ezen fejlesztésekhez minden évben növelik a honvédelmi kiadások keretét. Az eddigi fejlesztések eredményei közül kiemelte a Különleges Műveleti Ezred és a Katonai Rendészeti Központ létrehozását, s a befogadó nemzeti támogatás (BNT) lehetőségének megteremtését.

Emellett az elöregedett haditechnikai eszközök fokozatos cseréjét is kiemelt feladatok között említette a miniszter. Elsőként a légiszállítási képesség biztosítását nevezte meg, mivel elmondása szerint a negyven-negyvenöt éves An-26-os repülőgépek már nem sokáig lesznek alkalmasak arra, hogy a missziós területekre elvigyék az alakulatokat. Szólt továbbá arról is, hogy a közelmúltban hadrendbe állítottak két könnyű helikoptert, valamint négy Mi-17-es helikopter felújítására is lehetőségük volt, de ezzel együtt továbbra is tervezik új, illetve újszerű helikopterek beszerzését - tette hozzá a miniszter. Mindemellett a védelmi ipar kialakításán is dolgoznak, s a nehéz haditechnikai eszközök – például harckocsik, páncélozott járművek – modernizációja is tervbe van véve – fejtette ki a miniszter.

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke, valamint Harangozó Tamás, a testület szocialista és Firtl Mátyás, a testület KNDP-s alelnöke is köszönetet mondott a Magyar Honvédség katonáinak hazai és missziós feladatainak ellátásáért.

Kósa Lajos és Harangozó Tamás kérdéseire válaszolva a miniszter arról is beszámolt, hogy a Honvéd Egészségpénztárban bent ragadt megtakarítások ügyén és a honvédségi lakhatási támogatási rendszeren is dolgoznak.

Harangozó Tamás és Vadai Ágnes, a bizottság független tagja is kérdezte a minisztert arról, hogy Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő egy fővárosi lakossági fórumon „tűzparancsot” javasolt a menekültek ellen. Simicskó István ennek kapcsán leszögezte: Nógrádi György szavaiért nem vállal felelősséget, a honvédelmi tárcának megvannak a maga szakértői.

Vadai Ágnes nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Simicskó István is kiveszi a részét a kormány „gyűlöletkampányából”. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint ettől a honvédelmi miniszternek távol kellene maradnia. Azt is elmondta: értesülései szerint a napokban egy szentendrei laktanyában a katonákat is a népszavazáson való részvételre buzdították. Erre válaszolva Simicskó István leszögezte: a kampányban való részvétele párthovatartozásán felül áll, az „nemzeti ügy”, mert a népszavazás az ország jövőjéről szól.

Kérdésekre válaszolva a miniszter sajnálatát fejezte ki amiatt az incidens miatt, mely során a Hír TV egyik munkatársát akadályozta egy katona, de kiemelte: az eset egy lőtéren történt, ahol csak szigorú szabályok között lehet mozogni.

Demeter Márta szocialista képviselő és más bizottsági tagok is azt firtatták, hogy a hortobágyi tűzszerészbalesetet okozhatta-e a túlóráztatás, de erre válaszolva a honvédelmi miniszter leszögezte: az állomány pihentetését biztosították.

Már több mint négyezren érdeklődtek a Belügyminisztérium Országos Rendőr-főkapitányságának határvadász toborzásán – számolt be az országos rendőrfőkapitány az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Papp Károly elmondta: szeptember elsejétől szeptember 21. estig 4119-en érdeklődtek, és 881 ember be is nyújtotta pályázatát. A jelentkezők átlagéletkora 28 év.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.