Sztrájk 168 önkormányzatnál

A köztisztviselők 30 százalékos béremelést akarnak elérni az egész napos akcióval.

Markotay Csaba
2016. 09. 12. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júniusi, kétórás sztrájkban érintett önkormányzatoknál most jóval több azon helyhatóságok száma, ahol a köztisztviselők részt vennének a szerdai, egész napos munkabeszüntetésben. Jelenleg 168 településnél biztos a sztrájk – mondta lapunknak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péternét annak kapcsán kerestük, hogy a szakszervezet szerdára munkabeszüntetést hirdetett az önkormányzati hivatalokban.

Júniusban ellenzéki és fideszes vezetésű önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők is csatlakoztak a sztrájkhoz, amellyel a dolgozók – a járási hivatalokhoz hasonlóan – 30 százalékos béremelést akartak elérni. Akkor több mint 100 helyszínen 7 ezren jelezték a csatlakozást, de a szigorú szabályok miatt csak mintegy 4500-an sztrájkoltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy most mekkora lesz a résztvevők pontos száma.

Boros Péterné utalt arra, hogy júliusra készítettek egy életpályáról szóló törvénytervezetet, amiben az említett 30 százalékos emelés is szerepelt, és azt támogatta a szakma, illetve az önkormányzati érdekszövetségekkel is komoly előrelépés történt. A kormány tárgyalásra kijelölt képviselőjével, Rogán Antal miniszterrel ugyanakkor nem tudtak egyeztetni még levélben sem. A közszolgálati érdekegyeztető fórumon mindenesetre napirend előtt felvetette a kérdést – mondta a szakszervezeti vezető. A júniusi figyelmeztető sztrájk egyetlen eredménye az volt, hogy a kormány – egyeztetés nélkül – visszaadta az önkormányzatok önálló illetményalap-megállapítási jogát. Vagyis a helyhatóságok emelhetnek a köztisztviselők illetményalapján, de ha nincs rá forrásuk, aligha fogják megtenni.

A szakszervezet egyébként a sztrájk idején adományt – ruhát, tartós élelmiszert, de akár tanszert is – gyűjt, amelyeket később a rászoruló családok között oszt szét.

A köztisztviselők elsősorban azt kifogásolják, hogy nem kapnak béremelést. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a júniusi sztrájk után ígéretet tett a probléma rendezésére, de érdemi lépések azóta sem történtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.