Tagadja a jogszabálysértéseket a tárca

Nem sikerült hitelt érdemlően cáfolnia az Emminek, hogy szabálysértéseket követtek el a tankönyvpiacon.

Hutter Marianna
2016. 09. 12. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem követett el jogszabálysértéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tankönyvpiacon – ezt állította a tárca helyettes államtitkára, Sipos Imre a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (Tanosz) írt, lapunk által megismert válaszlevelében. Mint elsőként megírtuk, a szervezet nemrégiben közérdekű bejelentést tett a tárcánál, miután úgy vélték, több jogszabályellenes kormányzati intézkedés is történt a tankönyvpiacon az elmúlt három évben.

Ám a Tanosz szerint a tárcának a legtöbb esetben egyáltalán nem sikerült hitelt érdemlően cáfolnia a jogszabálysértések tényét. Sérelmezték például, hogy az Emmi 2013 tavaszán jogszabályellenesen szüntette meg több száz tankönyvi engedély meghosszabbítási kérelmét. Ezt a minisztérium azzal indokolta: egy korábbi kerettantervhez készültek, ezért engedélyük meghosszabbítása „nem volt lehetséges”. A Tanosz szerint azonban az említett kerettantervek még érvényben voltak, amit egy jogerős bírósági ítélet is alátámaszt.

A tankönyvesek jogszabálysértésnek tekintették azt is, hogy 2014 tavaszán az Emmi és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) olyan tankönyvrendelési tájékoztatót küldött az iskolákba, amely szerint az állami iskolák kizárólag szűkített listáról választhattak. Ez a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő tankönyvek mindössze 13 százalékát tartalmazta, ezzel előnybe hozta az állami könyveket a magánkiadókéval szemben. A Tanosz szerint a minisztérium ezt sem tudta megcáfolni, helyette arról írt: a Kliknek fenntartóként „lehetősége van a szakmai és finanszírozási szempontok fokozott érvényesítésére”.

A szakmai szervezet kifogásolta azt is, hogy az iskoláknak 2014. április 30-áig hatvanféle olyan kísérleti tankönyvből kellett választaniuk, amelyek a megrendelés leadásának határidejéig el sem készültek. Az Emmi erre hangsúlyozta, a könyvek június 27-én kerültek a tankönyvjegyzékre, a rendelés június 30-ig volt módosítható. Ám a tankönyvesek szerint ez nehezen állja meg a helyét, hiszen az alaprendeléseket már április végéig le kellett adni, így a tárca „azt a képtelenül nevetséges és a gyakorlatban megvalósíthatatlan verziót próbálja elfogadtatni, hogy a mintegy 850 ezer kísérleti tankönyvet az iskolák három nap alatt rendelték meg, amikor a pedagógusok már nyári szabadságon voltak”.

A minisztérium azt is hozzáfűzte, hogy a kísérleti tankönyvekre „szigorúbb engedélyezési eljárás vonatkozik”, mint a többi tankönyvre. Ezzel szemben a Tanosz azt hangsúlyozta, bár tény, hogy idén a kísérleti tankönyvek közül az 1., 5. és 9. évfolyam tankönyveit dolgozták át és bírálták meg szabályosan, a kísérleti tankönyvek 75 százaléka a mai napig nem ment át azon a független szakértők bevonásával zajló engedélyezési eljáráson, amelyen korábban a magánkiadók tankönyveinek kötelező volt.

A Tanosz továbbra is azt kívánja elérni, hogy az oktatási tárca az érintett szakmai szervezetekkel és a gyakorló pedagógusokkal érdemi egyeztetést folytasson a tankönyvpiacról.

###HIRDETES2###

Szigorúbb eljárás?

Nem volt egyszerű a tankönyvek engedélyeztetése a magánkiadóknak. Már előzőleg szakértőt kellett felkérniük a tankönyvek ellenőrzésére, csak utána bocsátották őket a hivatalos szervek elé. Ezután az Oktatási Hivatal három szakértője bírálta el 90 nap alatt, hogy megfelelő-e a tankönyv. Ha hibát találtak, a kijavítása után a kiadó újabb 30 napot várt az engedélyre. Az állami kiadványoknál viszont más a protokoll, itt először a Nemzeti Tankönyvtanács szakértői tesznek javaslatot az Emmi vezetőjének a kísérleti tankönyvvé nyilvánításra. A legfeljebb hároméves kipróbálási szakaszt követően az átdolgozott tankönyv újból a tanács elé kerül végleges, új generációs könyvként. A tankönyvvé nyilváníthatóságról ismét a miniszter dönt. Ezt követően a fejlesztésért felelős Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyújthatja be akkreditációra az új generációs tankönyveket az Oktatási Hivatalhoz.
(H. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.