Tovább tart a határvita

Matolcsy Gyöngyi az államfő határozatára hivatkozik.

Velkei Tamás
2016. 09. 23. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly nyáron megakadtak a tárgyalások, azóta Kenese részéről csak időhúzás történik. Több ajánlatot is megfogalmaztunk, azonban ezeket elutasították – reagált lapunknak Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere arra a hírre, hogy Balatonkenese keresetet nyújtott be a szomszédos település önkormányzata ellen. Amint arról korábban beszámoltunk, a Matolcsy György jegybankelnök válófélben lévő felesége által vezetett község és Balatonkenese 2014-ben történt végleges kettéválása óta képtelen megállapodni a határvonalban, valamint a vagyonelemek megosztásában.

Matolcsy Gyöngyi rámutatott: Balatonkenese a saját vagyonnyilvántartásában rögzített összegek alapján számolna el, ami Balatonakarattya számára elfogadhatatlan, mert ezek az összegek nem valósak. Éppen ezért vagyonértékelő bevonását kezdeményezték a vagyonelemek pontos értékének meghatározására, amire nem került sor.

A polgármester szerint Balatonkenese előző képviselő-testülete 2013 során számos jelentős értéket képviselő elemet a törzsvagyonból az üzleti vagyonba tett át, mindezt azt követően, hogy a köztársasági elnök kihirdette határozatát Balatonakarattya önállóvá válásáról. A település közigazgatási területén található jogi értelemben vett törzsvagyon a hatályos jogi szabályozás értelmében kizárólag Balatonakarattya tulajdonában állhat. Balatonkenese képviselő-testülete meg is szavazta, hogy átadja azt, ám aztán mégis bírósági keresetet nyújtott be.

Matolcsy Gyöngyi elmondta, a vitatott közigazgatási határt az államfő idevágó határozata állapította meg, de korábban népszavazás döntött róla. Belterületi határvonal felülvizsgálatára jogosult jogi fórum szerinte nincs, a külterületi határvonalra vonatkozóan pedig a jogszabály lakosságarányos megosztást ír elő.

A határvita azért (is) érdekes, mert Balatonakarattya területén található a volt MÁV-üdülő, amelyet az Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai vettek meg, és nagy ívű fejlesztéseket terveznek oda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.