Újabb jogsértés a népszavazás kapcsán

Az újpesti jegyző levélben buzdított a szavazásra, és azt is megmondta, mire kell szavazni.

MTI
2016. 09. 30. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással. Beadványában azt írta, a IV. kerületben ételcsomagot osztottak, a csomagban pedig benne volt Tahon Róbertnek, az újpesti jegyzőnek a levele, amiben a vasárnapi népszavazáson való részvételre és érvényes szavazat leadására buzdított.

Jogsértő levelek

Ismert, a Kúria jogsértőnek minősítette a kormány külhoni magyaroknak küldött levelét. A bíróság szerint a kormány olyan adatbázist használt a levelek kiküldéséhez, amelyre nem lett volna joga, ezért eltiltotta a további jogszabálysértéstől.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, állapítsák meg, hogy a jegyző a levéllel megsértette a választás tisztaságára, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket, és tiltsák el a jegyzőt a további jogsértéstől.

Mint mondta, a helyi önkormányzatok népszavazási kampányban való részvétele kapcsán a Kúria kifejtette, hogy a helyhatóságok a népszavazási kampányban részt vehetnek, akár a részvételre buzdításon túl is. Ugyanakkor – tette hozzá – a jegyző a helyi választási iroda, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője is, ezért a kampánytól távol kell magát tartania. Patyi András kitért arra, hogy a jegyző a levélben nemcsak a részvételre buzdít, „hanem a részvétel mellett a meghatározott irányú szavazásra is történik utalás”, ez pedig sérti a választás tisztaságának és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásnak a választási alapelvét.

Az NVB egyhangú döntéssel megállapította a jegyző jogsértését.

A testület egy másik határozatában egyhangú döntéssel azt állapította meg, hogy a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban törvényt sértettek azzal, hogy szeptember 21-én az egyik tanteremben kihelyezték a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyik plakátját. A határozat indoklásában hivatkoztak arra, hogy oktatási intézményben kampánykiadványokat nem lehet elhelyezni, mert azzal megsértik a választási eljárás alapelveit.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.