200 ezer SIM-kártya: óriási a rés a rendszeren

Németh Szilárd szerint a szolgáltatóknak fel kellett volna figyelniük a vásárlásra.

MNO
2016. 10. 10. 7:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Szilárd, a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta: kérdés, hogy miért nem vette észre. Mint kifejtette: fontos a haszon, de elfogadhatatlannak tartja, hogy mindent gazdasági indokokkal lehessen magyarázni. Az emberek biztonsága ennél jóval többet ér – szögezte le.

A hatóságok és a szolgáltatók közötti egyeztetés megkezdődött – közölte lapunk megkeresésére a Magyar Telekom. A társaság válaszlevelében rámutatott, az érintett távközlési cégek olyan jogszabály-módosításról tárgyalnak a hatóságokkal, amely képes a legfontosabb, bűnüldözési, bűnmegelőzési, nemzetbiztonsági kritériumokat figyelembe venni.

A Terrorelhárítási Központ szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy összesen nyolc, a párizsi és brüsszeli merénylőkhöz köthető hívószámot azonosított be, amelyek közül hatot aktiváltak annak a hajléktalan férfinak a nevére, akinek nagyszámú magyar mobiltelefon-előfizetése volt.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton az M1 aktuális csatornán beszélt arról, szigorítani kell a távközlési törvényt, mert biztonsági kockázatot jelent, hogy a jelenlegi szabályok lehetővé teszik akár 200 ezer SIM-kártya vásárlását is egy személy nevében. A kormánypárti politikus emlékeztetett, a miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinetet kérte, hogy járja körbe ezt az ügyet. A kabinet ezután a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is beszámol majd vizsgálata eredményeiről.

Halász János szerint emellett az érintett távközlési cégek képviselőivel is elkezdődik az egyeztetés, amelynek eredményeként még idén módosíthatják a távközlési törvényt.

Németh Szilárd is úgy vélekedett, hogy óriási a rés a rendszeren, ezért a magyar emberek és Európa biztonsága érdekében és a terrorfenyegetettség miatt is mindenféleképpen szigorítani kell a szabályozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.