A fekete Jason elhallgattatta a tököli börtön fiatal rabjait

„Szóba sem állnék olyannal, aki egy vakot meglop.”

Velkei Tamás
2016. 10. 11. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általában a gyengébbek megérdemlik, hogy jól megverjék őket, mert visszaélnek azzal, hogy gyámoltalanok. Le kell őket csavarni, hogy később ne jusson eszükbe visszaélni a gyengeségükkel – fogalmaz egy neve elhallgatását kérő, előzetesben ülő, tagbaszakadt fiatal férfi. Épp az ehhez hasonló vélemények megváltoztatásáért szervezett a tököli büntetés-végrehajtási (bv) intézet a fogyatékosság iránt érzékenyítő tréninget, amelyen tizenöt fiatal rab vett részt a napokban. – Az empátiát, a toleranciát kívánjuk növelni a programban részt vevő fogvatartottakban, hogy ezáltal is segítsük szabadulás utáni reintegrációjukat – mondja Csányiné Lukács Emese, a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének sajtóreferens-programszervezője.

Egy nagyobb teremben három ötfős csoportra osztva ülnek a fogvatartottak, közülük öten még előzetesben vannak, egyikük az, aki az imént sarkosan fogalmazott. Ők hallgatják Berzsenyi Emese vallástörténész előadását, aki saját pályafutásából említ példákat, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, amikor vak, hallás- vagy mozgássérült tanítványokkal találkozott. A vakok sokkal kevésbé érzik magukat kiszolgáltatottnak, mint a siketnémák, jobb a hallásuk, a hőérzékelésük, mint a látóknak, de a fogyatékossággal élők ugyanolyan aktív tagjai a társadalomnak, mint az épek – tudják meg egyebek mellett a rabok.

– A cél az, hogy a társadalom egyik perifériára szorult csoportja el tudja fogadni, és segítse a társadalom egy másik – olykor – perifériára szoruló csoportját, ne pedig az áldozatot lássák a fogyatékossággal élőkben. Bár az elképzelés kissé utópikusnak tűnhet, a foglalkozás már akkor is hasznos, ha csak egy fiatalnak „átmegy” az üzenet – fogalmaz Berzsenyi Emese. A szakember szerint a két nap során eljutottak oda a résztvevőkkel, hogy empatikusak, és feltűnnek nekik a szélsőséges helyzetek.

Az egyik ötfős csoport gyorsan megtapasztalhatja, milyen, ha valaki világtalan. A salgótarjáni Boda Ferdinánd szemét bekötik, ezután csak kísérőjére hagyatkozhat. Közben két társa székekkel akadályokat állít az útjába. Majd az átmenetileg világtalanná vált fiatalt egy asztalhoz vezetik, ahol szörpöt kell készítenie a talált alapanyagokból. Segítője csak szóban navigálhatja. – Szörnyű volt! – foglalja össze tömören élményeit Boda. Úgy fogalmaz, olyan érzése volt, mintha ki lenne rekesztve a világból, még az is megfordult a fejében: „örökre így marad minden”.

– Nem szeretnék úgy élni, hogy mindig rá kell bíznom magam valakire. Szóba sem állnék olyannal a jövőben, aki egy vakot meglop – mondta.

Balog Zsolt őszintén elmondja: korábban előfordult, hogy mozgássérült-parkolóhelyre állt, ám a kétnapos foglalkozáson rögzült benne: nem szabad hátráltatni a fogyatékossággal élőket. Maga is kipróbálta, milyen, ha valaki vak vagy hallássérült. Most például bedugták a fülét, száját leragasztották, így kellett kiszolgálni két társát, akik szándékosan halkan beszéltek, hogy ne érthesse, milyen kávét, üdítőt kérnek. – Kirekesztettnek éreztem magam, rossz érzés fogott el, mert másra kellett hagyatkoznom – mondja a lopásért elítélt fiatal. Berzsenyi Emesétől később megtudjuk: a fiú arról érdeklődött nála, van-e rá lehetőség, hogy szabadulása után a fogyatékossággal élőkön segítsen.

Az utolsó feladat során összekötik az egyik elítélt, László Tihamér lábát, csak mankóval járhat. Egy társa kezeit szintén lekötik, csak egyik karját tudja némiképp mozgatni. A hatalmas teremben különböző feladatokat kell megoldaniuk közösen, nehezen elérhető helyekről tárgyakat összegyűjteniük, lépcsőn közlekedniük. – Nem tudnám feldolgozni, ha nekem így kellene élnem – mondja Tihamér, és hangsúlyozza: ha találkozik mozgásában korlátozottal a jövőben, semmiképpen nem érezteti vele, hogy más. Elmondja azt is: van egy vak ismerőse, társasházukban pedig él egy kerekes székbe kényszerült férfi, akinek gyakran viszi fel az emeletre a tolószékét.

Szabó Zoltánnak is van kerekes székes és siketnéma ismerőse, utóbbi alkoholista, előfordult már, hogy élelmiszert vásárolt neki. Ugyanakkor Kiskunfélegyházán, ahonnan származik, hallott olyan esetről, amikor egy mozgássérültet raboltak ki. – Vajon mit tennének a tolvajok, ha ellenük követnének el ilyesmit? – teszi fel a költői kérdést. Érdekes ugyanakkor Steigler Valentin véleménye, aki rosszabbra számított, amikor egy időre elveszítette látását és hallását. Megjegyezzük: előtte már megismerhette a terepet, a vakoknak ez nem adatik meg. Egyetértett.

– Előfordult már az intézetben, hogy még a mostaninál is különlegesebb programot hajtottunk végre. Egyszer hozzánk került egy színes bőrű belga állampolgár, Jason, akit huhogva fogadtak a fogvatartottak, amikor beállt futballozni a többiek közé – emlékszik Pesti Ferenc börtönparancsnok. – Mivel Jason kiválóan beszélt angolul, az intézet vezetése elhatározta: nyelvtanfolyamot hirdet az elítéltek számára, az órákat pedig Jason tartja. A belga férfi emellett kiváló cérnaképeket is készített, mások ezt tanulhatták el tőle. Nemsokára kiderült a többi elítélt számára, Jason ugyanolyan ember, mint ők. A férfi híre minden elítélthez eljutott, hamar megszűnt a pálya szélén a huhogás. Később, amikor színes bőrű elítéltek érkeztek a börtönbe, már nem diszkriminálták őket a társaik.

– Tökölön mindenki dolgozik vagy tanul, de igyekszünk olyan tudást, értéket is átadni, ami átbillenthet egy „kapcsolót” az elítéltben. Olyasmit kell megtanítanunk, amit a fogvatartottak eddig nem ismertek. Most ezt a világot belülről tapasztalhatták meg, átérezhették a veszélyeit, hogy a fogyatékkal élők támogatásra szorulnak – fogalmaz a börtönparancsnok. A végső szándék, hogy az elítéltek vigyék magukkal értékként, amit itt kaptak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.