A gyorsforgalmi utak országa leszünk

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tervei szerint 2092 kilométer gyorsforgalmi út épülne 2463 milliárd forintból.

Szabó Dániel
2016. 10. 26. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tervei szerint 2022 végére 2092 kilométer gyorsforgalmi út lesz Magyarországon – idézi az MTI Tasó Lászlót, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, egy útátadáson szerdán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

Tasó a 13 kilométeres, Újfehértót Nagykállóval összekötő 4912. számú szakasz átadásán jelentette be, hogy 22,5 kilométeres hálózatsűrűséget terveznek ezer négyzetkilométerre vetítve. Állítása szerint ez jóval magasabb, mint a mostani 16,63 kilométeres uniós átlag. Ez az adat 2000-ben Magyarországon még csak 5,7 kilométer volt.

2022-ig ezért 2463 milliárd forintot fordít a tárca közútfejlesztésre. Nagyjából felét az EU állná, de az összegből 1279 milliárd forint hazai forrás lenne – közölte Tasó.

Az NFM-államtitkár az átadó után az MTI-nek elmondta, eddig 1476 kilométer gyorsforgalmi út épült meg. A meglévő hálózatot további hatszáz kilométer hosszú gyorsforgalmi szakasszal, illetve az M44-eshez hasonló gyorsutakkal, kétszer kétsávos és kétszer egysávos főutak megépítésével szeretnék bővíteni. Tasó szerint így 2022-re elérjük az európai átlagot, sőt, meg is haladjuk azt.

Az államtitkár közlése szerint jövőre 100 milliárd forint jut az egy számjegyű, valamint az alsóbbrendű utak rekonstrukciójára. Ebben az évben 69 milliárd forintot fordítottak a komplex útfelújítási programra, amelynek munkálatai nagyrészt már lezárultak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.