Rosszul vizsgázott az eddig ellenőrzött közétkeztetési főzőkonyhák többsége. Egy év alatt több mint 2286 létesítményt tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi szempontból. Az érintett üzemeknek több mint fele (63 százalék) azonban csak közepes vagy annál rosszabb értékelést kapott – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a hatóság. Lapunk megkeresésére azt közölték, a tavaly szeptemberben útnak indított minőségvezérelt közétkeztetési program (MVK) részeként tizenöt minőségbiztosítási auditor járja az országot és tart előre nem egyeztetett szemléket.
Vizsgálják az előállított étel minőségét, de ez csak egy apró része a felmérésnek. Nézik ugyanis többek közt azt is, hogy milyen az adott létesítmény épülete, megfelelők-e például a gépészeti és műszaki feltételek, vagy a szennyvízelvezetés, kielégítő-e a kártevőkkel szembeni védelem, illetve a hulladékkezelés. Nézik továbbá azt is, milyen módon zajlik az adott konyhában az élelmiszerek tárolása, a takarítás, viselnek-e védőruhát a személyzet tagjai, megfelelő-e a személyi higiéniájuk, megfelelő szakképesítéssel rendelkező személy állítja-e össze az étlapot, és vannak-e diétás ételekhez készítési lehetőségek.
Az összesített pontok alapján az adott főzőkonyha az iskolai értékelési rendszerhez hasonlóan elégtelen, elégséges, közepes, jó vagy jeles értékelést kap. Bár az átlageredmények lesújtók, a Nébih honlapján egyelőre mindössze kilencvennégy főzőkonyha eredményei érhetők el, s ezek kizárólag olyanok, amelyek jeles (33) vagy jó (61) minősítést kaptak. A Nébih elmondta: az, hogy kizárólag a magas pontszámú létesítmények neve elérhető, csak a „próbaüzem” ideje alatt működik így. Arra a kérdésre viszont, hogy meddig tart a próbaüzem, a hatóság mindössze annyit mondott: „a teljes jogszabályi és informatikai háttér megvalósulásáig”. A Nébih ráadásul nem alkalmaz szankciókat a rosszul teljesítőkkel szemben. A minősítés legfontosabb célja szerintük, hogy ösztönözze az érintett főzőkonyhákat a jobb minőségre. A feltárt hiányosságok alapján ezért szakmai javaslatokat tesznek a javításokra, majd később ismét felmérik az állapotokat.