A lengyel elnökkel mond beszédet Orbán a Kossuth téren

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának programjai jövő szombaton kezdődnek.

MTI
2016. 10. 13. 11:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzati honlapon közzétett programtervezet szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának programjai október 22-én, jövő szombaton kezdődnek. Aznap délelőtt 10 órától este 6 óráig meg lehet tekinteni az Országházban a Szent Koronát. Délután az 1956-os Műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Délután 3 órakor kezdődik az emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul a Műegyetem rakpart–Nagy Imre tér–Bem tér útvonalon Bem József szobrához. 17.30 órakor fellobban a Forradalom Lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Este 6 órakor a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

A központi programok jövő vasárnap, október 23-án a Kossuth téren kezdődnek, ahol délelőtt 9 órakor, a három legfőbb közjogi méltóság – Áder János államfő, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök – jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Az ünnepnapon délelőtt 10 órától este 6 óráig ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, a 6-os és a 49-es villamos vonalán pedig korhű járat közlekedik, és a korabeli hírekkel rikkancsok is járnak majd.

A díszünnepséget idén – Orbán Viktor és Andrzej Duda részvételével – az Országház előtt tartják.

A kormányzati oldalon felidézték: 1956. október 23-án Budapesten az egyetemi diákság felvonulásával kezdődött a szovjet megszállás és a kommunista elnyomás elleni felkelés. A diákfelvonulások után a Parlament előtt már több százezren hallgatták Nagy Imre reformokat ígérő beszédét. A fegyvertelen tömegre a rádió épületénél leadott véres sortűz hatására estére fegyveres felkelés bontakozott ki. A tüntetők ledöntötték a Dózsa György úti Sztálin-szobrot, a kommunista diktatúra jelképét, és hajnalra elfoglalták a Magyar Rádió épületét.

Bár a következő napokban Nagy Imre törvényesen megalakult kormánya megtette a kezdő lépéseket a demokratikus átalakulás felé, és a szovjet csapatkivonási tárgyalások is megkezdődtek, az orosz tankok november 4-én hadüzenet nélkül megindultak a főváros ellen. November 11-ére a túlerő legyűrte a felfegyverzett civil felkelők ellenállását. A megtorlás elől százezrek menekültek el az országból, ám a Kádár-rezsim így is ezreket börtönzött be, és több száz forradalmárt kivégeztek.

A forradalom leverését követően sokáig tilos volt október 23-ára emlékezni, sőt megemlíteni is. Az új, demokratikusan választott Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es Alaptörvény is megerősített – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.