A Medián majdnem eltalálta a részvételi arányt

Csak a legutolsó felmérések adatai közelítenek a mai eredményhez.

SzE
2016. 10. 02. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lőttek mellé azok a közvélemény-kutatók, amelyek a kvótanépszavazás érvénytelenségét valószínűsítették, ez a szavazatok több mint 85 százalékos feldolgozottságánál kijelenthető. A Medián például a HVG megbízásából készített felmérést, amelyben úgy vélte, ugyan nagy többségben lesznek a nem szavazatok, ugyanakkor aligha lesz érvényes a népszavazás, lévén várhatóan a jogosultak kevesebb mint fele járul majd az urnákhoz. A közvélemény-kutató figyelmeztetett arra is, hogy a mostani referendum előrejelzése a szokásosnál is kockázatosabb, de minden eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a ténylegesen szavazók arányát mindig a részvételüket biztosra ígérők aránya közelíti meg a legjobban. Ez az arány pedig 42 százalék. A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített 1000 fő megkérdezésével reprezentatív közvélemény-kutatást szeptember 24–28. között. Akkor a megkérdezettek 54 százaléka ígérte biztosra a részvételét, a referendum előtti hétre viszont nyolc százalékponttal esett a mutató: most szombaton már csak 46 százalékosra becsülték a várható részvételt.

A Závecz Research augusztusban még úgy találta, eredményes lesz a népszavazás: akkori felmérése szerint a lakosság 54 százaléka gondolta úgy, hogy részt vesz az október 2-i kvótaellenes referendumon. Három nappal a kvótanépszavazás előtt már lejjebb vitték ezt az arányt, akkor az Indexszel közös felmérésük már nagyon billegő eredményt adott: a megkérdezettek 51 százaléka állította azt, hogy elmegy, és érvényes szavazatot ad le vasárnap. A Századvég még szeptember elején készített kutatást, amely szerint a választópolgárok 55 százaléka tervezte úgy, hogy biztosan részt vesz a referendumon. E tekintetben – mint írták – kismértékű emelkedés volt tapasztalható, augusztusban ugyanis a biztos részvételüket jelzők aránya csak 52 százalékos volt.

A Tárki utolsó felmérését augusztusban készítette, akkor úgy találta, hogy a választópolgárok 43 százaléka megy el biztosan szavazni. A Nézőpont Intézet elég régen, még májusban készített telefonos közvélemény-kutatást, eredményei szerint pedig akkor a megkérdezettek 62 százaléka gondolta úgy, hogy voksolni fog. Akkor azonban még semmit nem lehetett pontosan tudni, még a referendum időpontja sem volt meghatározva, kampánynak pedig pláne nyoma sem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.