A tizedes meg a többiek: emelik a katonák fizetését

Az alacsony fizetési kategóriába eső legénységet is szeretnék megbecsülni – mondta Simicskó István.

Horváth Csaba László
2016. 10. 19. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novembertől emelkedik a Magyar Honvédség legénységi állományának keresete – jelentette be a honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján. Simicskó István elmondta: a legalacsonyabb fizetési kategóriába tartozó legénységi állományt is szeretnék még jobban megbecsülni, ezért döntöttek számukra munkaerőpiaci pótlék bevezetéséről, amely beépül majd illetményükbe. Az illetményfejlesztés a legénységi állomány valamennyi tagját érinti, s már novemberben megemelt illetményt kapnak.

Mint mondta: az érettségivel rendelkező legénységi állománytagok számára a havi 166 ezer forintos bruttó illetmény bruttó 200 ezer forintra emelkedik. Az érettségivel nem rendelkező katonák körében a közkatonák fizetése bruttó 180 ezerre, az őrvezetőké 190 ezerre, a tizedeseké havi 200, míg a szakaszvezetőké havi bruttó 220 ezer forintra nő.

A honvédség alacsony bérezése régóta probléma, ezért a kormány tavaly júliusban döntött az új katonai életpályamodell bevezetéséről, a program 30 százalékos illetményemeléssel indult. A tervek szerint a honvédségi fizetések 2019-ig évenként átlagosan 5 százalékkal emelkednek majd, a béremelés pedig – legalábbis a tárca állítása szerint – a rendfokozatok közötti fizetési egyenlőtlenségek kiegyensúlyozását célozza.

A rendfokozatokhoz tartozó fizetések közt ugyanakkor még hatalmas a szakadék. A honvédségi bértáblák alapján továbbra is az ezredesek és a tábornokok előlépését honorálja legjobban a rendszer. A kezdő fizetéseket tekintve a legalacsonyabb rendfokozatú, szerződéses legénységi állományhoz tartozó katonák bérei között a legkisebb az eltérés. A közkatona kezdőbére – ami alapilletményből, illetve szolgálati díjból áll össze –, bruttó 166 581 forint. Ennél nem sokkal többet keres az egy szinttel felette álló őrvezető, aki bruttó 174 ezret vihet haza. Hasonlóképpen, 8-8 ezer forinttal keresnek többet a legénységi állomány magasabb beosztású tagjai, a tizedesek és a szakaszvezetők is. A ranglétrán felfelé haladva azonban egyre szélesednek bérkülönbségek.

Figyelemre méltó az is, hogy a tavaly bejelentett béremelések ellenére 2015 második felére 41 százalékkal emelkedett a segélyt kérő honvédségi dolgozók száma. Összesen 2306 esetben nyújtottak be segélykérelmet az állomány tagjai 2015-ben, az év első felében 982, az év második felében pedig már 1324 kérelem érkezett.

Bár a megemelt honvédségi bérek a toborzás során vonzóbbá teszik a katonai pályát, a szervezet munkaerő-megtartási képessége továbbra is gondokkal küzd. Erről Hegedűs Henrik, a Magyar Hadtudományi Társaság humánpolitikai szakértője beszélt korábban lapunknak. A szakértő szerint a honvédség a fluktuáció kérdését nem tudja a helyén kezelni. A versenyszféra elszívó hatása a többdiplomás, nyelveken beszélő és civil képesítéssel is rendelkező állománynál jelenik meg.

Hegedűs szerint bár a katonák törzsbére 60 százalékkal az uniós átlag alatt van, nemzetgazdasági szinten nincs okuk panaszra. – A legénység 30-35 százalékkal, a tisztek pedig 50 százalékkal keresnek többet a civil életben hasonló kvalitásokkal rendelkező társaiknál. Szerinte ugyanakkor a segélyezési rendszer alapjaiban rossz mentalitást takar. A szakértő úgy vélte, már a szóhasználat is idejétmúlt. Mint mondta, a szervezeti kultúrán kell változtatni, nem elég kipipálni olyan feladatokat, mint a béremelés, a segélyezés vagy az életpályamodell-állítás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.