Ab: Jogszerű volt a kormány migránsellenes hirdetése

Az Alkotmánybíróság felülbírálta a Kúria korábbi döntését a népszavazási reklámmal kapcsolatban.

Szabó Dániel
2016. 10. 26. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt jogsértő a Szeretem Magyarországot kampányklip közlése, amelyben a kormány a választási részvételre buzdított. Hiába mondta ki korábban a Kúria, hogy a TV2-n és az M4 csatornán leadott szpot megsérti a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését, az Alkotmánybíróság helyt adott a két tévéadó alkotmányjogi panaszának – írja az MTI.

A Kúria akkor azt mondta ki, hogy mivel az október 2-i népszavazásról szóló kampányban az igen és a nem szavazatok mellett arról is szólt a kampány, hogy az emberek egyáltalán részt vegyenek-e a népszavazáson, a voksolást reklámozó társadalmi célú hirdetés politikai reklámnak számít. Tehát a kormány a reklámmal bújtatottan, de kampányolt az egyik álláspont mellett. (A videóban egyébként több ember beszélt arról, hogy szereti Magyarországot, ezért szavazni fog a népszavazáson. Főleg olyan érveket hoznak fel a szereplők, amelyek egyébként a kormány nem szavazatra bátorító hirdetéseiben is megjelentek.)

Az Alkotmánybíróság szerint a legfelsőbb bíróság döntése több okból nem áll meg:

Az Ab szerint a Kúria korábban meghozott határozata az Andy Vajna által birtokolt TV2-csoporttal és a közmédiával szemben olyan többletkötelezettségeket várt el, amelyek nincsenek a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben. Úgy látja, hogy a Kúria döntése alkalmas arra, hogy – mintegy öncenzúraként – a műsorszolgáltatót visszatartsa társadalmi célú reklámok közzétételétől. A Kúria a végzésében foglalt jogértelmezésével ennek következtében megsértette a műsorszolgáltatónak a médiatartalom-szerkesztésre vonatkozó, az alaptörvényben biztosított szabadságát – olvasható az Alkotmánybíróság határozataiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.