Az aluljárók lezárásával űzik el a hajléktalanokat?

Az utcán élők arrébb tologatásával a tömeges hajléktalanság még nem oldódik meg – véli A Város Mindenkié csoport.

2016. 10. 04. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Város Mindenkié (AVM) csoport – amely azért küzd, hogy senkinek se kelljen az utcán élni – azonban a hajléktalanok ellen indított hadjáratként értelmezi a Fővárosi Közgyűlés döntését. A Ferenciek terén lévő aluljáró lezárást egyébként a teret és az aluljárót felújító V. kerületi polgármester kezdeményezte a főpolgármesternél, mivel a terület a főváros tulajdona.

Az Index már szeptember végén megírta, hogy Belváros-Lipótváros vezetése állagmegóvás céljából a Ferenciek terén az aluljárót az utolsó metró elhaladása után lezárja, és az első metró megérkezésekor nyitja csak ki. Könnyen lehet azonban, hogy az önkormányzat valójában azt érti állagmegóvás alatt, hogy a hajléktalanok ne maradhassanak az aluljáróban éjszakára.

A Város Mindenkié csoport honlapján adott hangot csalódottságának, és azt írja, hogy ha a kezdeményező V. kerület és a rendeletet elfogadó Főváros ilyen gyorsan rendeletet tudott alkotni a hajléktalan emberek kizárásáról, elvárják, hogy arról is hozzanak rendeletet, hogy a kerület és a város hogyan fogja felszámolni a lakásszegénységet és a hajléktalanságot.

A csoport a hajléktalan emberek közterületekről való eltávolítását mindaddig erőszakos, önkényes és értelmetlen lépésnek tekinti, ameddig egy város (Budapest) és egy ország (Magyarország) nem teremti meg annak a minimális feltételeit, hogy a hajléktalanság ne termelődjön újra tömegesen: vagyis ameddig a főpolgármester és a kerületek vezetői nem tekintik közügynek a lakhatás kérdését, addig nincs felhatalmazásuk ahhoz sem, hogy bizonyos, számukra nemkívánatos embereket a közterületekből kizárjanak vagy közterületeket elzárjanak előlük – fogalmaz honlapján az AVM.

A csoport megjegyzi, mind ez idáig egyetlen olyan rendelet vagy intézkedés nem született, amely érdemben csökkentené a hajléktalanná válás kockázatát vagy abban segítene, hogy a már hajléktalanságban élő emberek nagy számban újra tartós lakhatásba kerüljenek. Azt is hozzáteszik, hogy a város vezetésének ugyanolyan elszántsággal kellene dolgoznia a lakhatási válság felszámolásán, mint a közterületek állagának megóvásán.

Hétfőn már az is kiderült, hogy a Ferenciek tere aluljárójának lezárása meghozta a hatását: az aluljáró napközben rendezett képet mutat, nem terjeng ürülékszag a levegőben, nem borítják gyanús foltok a padlót. Ezért a közelmúltban felújított aluljáróknál is bevezethetik ezt a rendszert – írta hétfői számában a Magyar Idők.

A lap szerint azokat az aluljárókat érintheti egyébként az éjszakai lezárás, ahol a felszínen is biztosított a gyalogosközlekedés, vagyis ahol az aluljáróra csak a metró üzemidejében van szükség. Az elmúlt időben már úgy alakították ki a gyalogos-aluljáróval és metrókijárattal rendelkező köztereket, hogy van egy akadálymentesített, alternatív felszíni átkelési lehetőség is. A 4-es metró megállóinál vagy felszíni átkelési pontok is vannak a téren (Móricz Zsigmond körtér, Kálvin tér), vagy eleve a felszínre tervezték meg a metróállomás kijáratát (Rákóczi téren vagy a Bikás parkban).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.