Az emberek kétharmada szerint nincs sajtószabadság

Sajtószabadságról és a Népszabadság felfüggesztéséről kérdeztek meg ezer főt.

MNO
2016. 10. 15. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó, az egytől-ötig terjedő skálán a 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete; főleg az MSZP-szavazók húzták le a maguk 2,1 pontjával az átlagot, de a fideszesek is csak 3,4 pontot adtak erre a kérdésre. Miközben tízből közel kilenc (87 százalék) válaszadó szerint fontos, hogy a sajtó szabad és a kormánytól független legyen. Erről a kérdésről minden vizsgált társadalmi csoport így gondolkodik.

A megkérdezettek 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését, viszont arról csak egyharmaduk, hogy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került. 43 százalékuk olvasta valamilyen gyakorisággal a lapot vagy az online verziót.

A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat (29 százalék), illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot (23 százalék). Tízből minden második megkérdezett (22 százalék) sorolja az okok közé azt, hogy veszteséges volt, ezt a választ jellemzően a fideszes válaszadók adták.

A válaszadók kétharmada (67 százalék) szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére, és mindössze két százalék gondolja azt, hogy a baloldalnak; 59 százaléknyian úgy vélik, hogy most a korábbi kormányokénál nagyobb a kabinet befolyása a sajtóra, és erről a Fidesz-szavazók 46 százaléka is így gondolkodik – sőt 45 százalékuk úgy látja, hogy a közszolgálati médiumokban a sajtószabadság erősen korlátozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.