Balog: Erre a kormányra kimondottan jellemző a puritánság

Képmutatás számon kérni attól a rongyrázást, aki tisztességgel keresi a pénzét – vélekedett.

MNO
2016. 10. 10. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán szerint a politikus magánügye, hogy mivel utazgat, amíg nem használ fel közpénzt – derül ki az Indexnek adott hosszú interjúból.

„Ám ha valaki tisztességesen pénzt keres, akár sok pénzt, az megengedhet magának olyan dolgokat, amelyet én vagy önök nem engedhetnek meg. Ezt képmutatás számonkérni” – mondta a politikus kérdésre válaszolva. Ugyanakkor szerinte érthető, hogy felmerül a gyanú, hogy tisztességesen kereste-e a pénzt, „vagy kihasználta a befolyását, a hatalmi helyzetét. Ezért is fontos a látszat.”

Mészáros Lőrinc jachtozása és Habony Árpád Gucci táskája kapcsán elhangzott az is, hogy nem kormánytagok, majd ismét előkerült, aki tisztességesen keresi meg a pénzét, az nyugodtan költheti is.

„Ha bárkinek tudomása van arról, hogy valaki tisztességtelenül szerzett pénzt, tegyen feljelentést, és az ügyet törvényesen ki kell vizsgálni”

– tette hozzá.

Ezt követően jön talán az egész interjú tételmondata:

„Erre a kormányra, mint testületre, kimondottan jellemző a puritánság.”

A tárcavezető a népszavazás eredményét feszegető kérdésre először megismétli a gépezet által unásig szajkózott panelt, miszerint a 3,3 millió szavazat nagyon jó. Majd a Jobbik elnöke által felvetett gondolatot is megengedi magának:

„Ha viszont a nemzetközi visszhangot nézem, nem mondanám, hogy erősítette a kormány pozícióját egy közjogi értelemben érvénytelen népszavazás.”

Hozzáfűzte, hogy hosszú vitára számít Brüsszellel, de tovább kell vinni az üzenetet.

„A keresztény ember felelőssége, hogy ne negatív motivációból szülessen a döntés. Én ezért küzdöttem, de el tudom fogadni azt a bírálatot, hogy kiválthatott a kampány negatív érzéseket konkrét emberek iránt” – mondta. Arra a felvetésre, hogy miért nem jelezte Orbánnak, hogy az üzenet ennyire agresszív, a következő választ adta: „Beszéltünk erről, hogy odaírnám, természetesen nem minden migráns terrorista. […] Tudomásul vettem, hogy egy kampány a veszély és a félelem konkretizálása miatt leegyszerűsíti az üzeneteket. Ez kampánytechnikai kérdés is.”

„Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások”

– reagált arra, hogy a publicista azt írta: „a pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember”.

Innen jut el a társalgás odáig, hogy

„amit a szentatya és más egyházak számonkérnek rajtunk, azt nekünk elsősorban a cigányok felé kell megvalósítanunk.”

„Akkor hiteles az elutasításunk a migrációra, ha mi azoknak kínálunk integrációt, felzárkóztatást és esélyt, akik egy kelet-magyarországi cigánytelepen sokszor nyomorúságosabb körülmények között élnek, mint azok, akik egy szíriai városból jönnek ide” – tette hozzá.

Ugyanakkor elismerte, hogy a cigányok felzárkóztatására irányuló projektek között van olyan, amelyet „beleng a korrupció árnyéka”, ezért tett feljelentéseket.

A politikus ezt követően elmondta, hogy milyen jól működik a kormány. A Lázárral való viszonyáról így vallott: „A viszonyunk 2014 előtt nem volt mindig felhőtlen, de ebben a kormányzati ciklusban nagyon jól együtt tudunk működni.”

Kifejtette azt is, mennyire örül annak, hogy Orbán elmondta: csak úgy vállalja, ha a 2018-as győzelem esetén miniszterelnök lehet. „Ezzel mindenkit arra ösztönzött, hogy dolgozzon, ne spekuláljon.”

Az interjú közepe fele elhangzott a felvetés, hogy „Ahogy kinéz, még a 2018-as választási kampány is a menekültekről fog szólni, nem az oktatás, az egészségügy vagy a romafelzárkóztatás helyzetéről”, ennek ellenére csak a legvégén tért ki Balog az egészségügyre, az oktatás helyzetéről nem is beszélt a felelős miniszter.

A tárcavezető szemére vetették a helyzetet, melyről egyik olvasójuk számolt be, miszerint egy fővárosi kórházban harmadik világbeli állapotok uralkodtak: nem volt orvos, ivóvíz, az infúziót pedig ruhafogasról lógatták. Balog nem tagadta, hogy lehet ilyen, de azt sorolta, hogy vidéken milyen komoly fejlesztések zajlottak.

Az ígéret formájában létező budapesti szuperkórházról azt mondta: „Hetek vannak hátra a végleges döntésig. Már csak két helyszín van: mindkettő a Kelenföldi pályaudvar környékén. Az egyik az autópálya egyik oldalán, a másik az autópálya másik oldalán. Most ennyit mondhatok.”

Majd még egy jó hírrel szolgált: „A kormány viszont szerdán döntött a Semmelweis Egyetem infrastruktúrájának 21. századi szintű megújításáról, melyet a gyermekklinikával kezdünk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.