Elektromos sokkolót kaphat a honvédség

A változásokat a migrációval és a terrorizmussal indokolják.

Buzna Viktor
2016. 10. 12. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, a Magyar Honvédséget érintő törvény módosítása is napirendre kerül az Országgyűlés őszi ülésszakán. A Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény módosításáról készült tervezet a napokban került fel a kormányportálra. A javaslat szövege szerint a migráció, a terrorizmus és a nemzetközi katonai vállalások hatékonyabb ellátása indokolja a módosításokat. Különösen figyelemre méltó, hogy a tervezet szerint a déli határ védelmében részt vevő MH Katonai Rendészeti Központ állományát a lőfegyveren kívül elektromos sokkolóval is ellátná a kormány. Az új kényszerítőeszköz engedélyezése megosztja a rendvédelmi szakmát, a sokkoló alkalmazása ugyanis veszélyes, korábban több esetben halálhoz vezetett. A rendőrség pél­dául 2009-ben elutasította az eszköz bevezetését, mondván, az Egyesült Államokban a sokkolók számos halálesetet okoztak.

Kis-Benedek József, a Magyar Hadtudományi Társaság biztonságpolitikai szakértője szerint a kényszerítőeszköz bevezetését a határ menti feladatok indokolják. A szakértő leszögezte: a rendőrség alacsony létszáma miatt a katonai rendészekre különösen nagy szükség van, ezért érthető az eszköz bevezetése.

A tervezet bővítené a honvédség által használt ingatlanok körét is. A jogszabály módosításával kivételes esetben a honvédség az állami tulajdonban álló ingatlanokon kívül „más ingatlanhasználati jogviszony” alapján is elhelyezhetné szervezeteit.

Ma vitatja meg egyébként a parlament a sokat kritizált katonai életpályamodellt korrigáló, a honvédek jogállásáról szóló törvény tervezetét. A Honvédszakszervezet elnöke szerint ezzel kétéves folyamat ért célegyenesbe. Czövek János elnök megkeresésünkre elmondta: az életpályamodell úgynevezett harmadik pilléréről szól az előterjesztés. Ezzel a nyugdíj- és a felelősségbiztosítás kérdését rendezné a kormány.

– Talán világossá vált, hogy hatalmas hiba volt megszüntetni a szolgálati nyugdíjat – ezt már Demeter Márta, az MSZP szakpolitikusa mondta lapunk megkeresésére. Demeter szerint a törvénymódosítás javít ugyan a kormány korábbi hibás döntésein, azonban csak tűzoltás. – A dokumentum szövegéből nem derül ki, hogy a törvény elfogadása előtt egészségkárosodást szenvedő katonák jogosultak-e a bővített ellátásra – hívta fel a figyelmet az ellenzéki képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.