Elfoghatták a Teréz körúti robbantót

Egy szerdai rajtaütésen kaphatták el a gyanúsítottat a terrorelhárítók.

MNO
2016. 10. 19. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos megerősítés az ügyben csütörtök délelőttig nem érkezett, mígnem befutott a Központi Nyomozó Főügyészség meghívója, mely szerint 11 órától rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központtal közösen a Teréz körúti robbantás ügyében.

A Keszthely Televízió szerdán Facebook-oldalán azt írta, TEK-esek és rendőrök zárták le Keszthelyen a Borbás Vince sétányt, és egy piros autót vizsgáltak. „Sajtóhírek szerint a Teréz körúti robbantót elfogták a mai napon, értesüléseink szerint Hévízen. Keszthelyen a feltételezések alapján a robbantóval kapcsolatba hozható személyt vagy személyeket fogták el” – közölték.

Később az MTI is azt írta, hogy a TEK egyenruhás és civil nyomozói lezárták szerda kora este a keszthelyi Borbás Vince sétány egy szakaszát. A Balaton-parti Helikon Hotel és a városi strand közötti szakaszon egy autót vizsgáltak. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az útszakasz két végét polgárőrök, illetve a TEK egyenruhásai zárták el a forgalom elől. Sem gyalogosokat, sem járműveket nem engednek be az érintett útszakaszra, ahol többtucatnyi ember vizsgálta a piros színű, magyar rendszámú személyautót.

Az M1 a helyszínről arról számolt be, hogy a rendőrök elfogtak egy embert. Azt nem tudni, kit, teljes a hírzárlat. A TEK várhatóan csütörtökön tart sajtótájékoztatót az ügyben.

A csatorna tudósítója azt mondta, az elfogott, vélhetőleg szőke hajú férfi fiatalnak tűnt. Keszthelyen valóban történt egy elfogás, amely összefüggésben áll a robbantással, és lehetséges, hogy az elfogott férfi valamelyik közeli szállodában húzta meg magát – hangzott el. Később az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója közölte: a helyszínelésnek vége, már csak a piros autó van a parkolóban. A gépkocsi gazdáját elvitték egy szürke furgonnal.

A Teréz körúti robbantót Budapesten hallgatják ki, este 9 óra 15 perc körül hajtott fel az M7-es autópályára a TEK szállító járműve – tudatta a Hír TV. A csatorna Keszthelyen lévő tudósítója szerda este azt mondta: a piros autót rendőrök őrzik, DNS-mintákat gyűjtöttek. Egyes információk szerint nem lakossági bejelentés segítette a nyomozást.

Korrekt szakmai teljesítményt nyújtottak a hatóságok, ha valóban a Teréz körúti robbantót fogták el – ezt a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Molnár Zsolt szerint az elvárható szintet hozta a magyar bűnüldözés, mert teljes erőbedobással üldözte az elkövetőt.

A TV2 szerint egy férfira Hévíz környékén is lecsaptak: édesanyját állították meg a rendőrök, DNS-mintája pedig egyezést mutatott, így elértek a fiához. A HVG.hu-nak azonban Papp Gábor polgármester azt mondta: ő nem tud arról, hogy bárkit elfogtak volna Hévízen, ha történt volna ilyen, arról több mint valószínű, hogy értesült volna. „Szép csendes éjszaka van, itt nem szirénáznak a rendőrautók, Keszthelyen viszont igen.”

Az Origó.hu eközben arról számolt be: a Teréz körúti robbantót fogták el a TEK emberei egy Zala megyei településen, Karmacson, a nyomára pedig egy „csellel szerzett” DNS-minta vezette a nyomozókat: az édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetették össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-nyommal, amely egyezett. Úgy tudják, otthonában házkutatást tartanak, a robbantással gyanúsítható férfi nem működik együtt a hatóságokkal, nem mond semmit. A férfi apja korábban független polgármester volt Zala megye egyik kistelepülésén – fűzték hozzá. A lap azt írja, a gyanúsított vélhetően jogi értelemben beszámítható, ám egyértelműen megszállott, „őrült”.

Az Index pedig olvasói információra hivatkozva közölte: több páncélozott jármű is felvonult délután a Hévíz melletti Karmacson.

Eredetileg a 24.hu írta meg, hogy elfogtak egy férfit a rendőrök a csaknem egy hónappal ezelőtti Teréz körúti robbantás kapcsán. Értesülése szerint az illetőre terrorelhárítók csaptak le.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalosan nem erősítette meg, hogy a robbantót kapták el. Nagy Andrea szóvivő annyit közölt az MNO-val, hogy egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adhat az ügyészség. A Blikknek azt elárulta, hogy valóban történt egy elfogás.

A HVG.hu arról írt, hogy a TEK rajtaütés során fogta el a robbantással gyanúsítható elkövetőt. A lap értesülései szerint az M1–M7-es kivezetőn korábban akciózott a TEK – a 24.hu is erről írt olvasóira hivatkozva –, de a XI. kerületben is látták a Terrorelhárítási Központ egyik páncélosát. A Lánchíd Rádiónál dolgozó Szépvölgyi István kollégánk le is fotózta a délelőtt az M7-esen vonuló, TEK-es páncélozott járművet.

A Blikk azt írja, DNS-minta is megerősítette, hogy a Teréz körúti robbantót fogták el. Hozzátette: információi szerint nem kizárt, hogy a férfinál fegyver volt, ezért kellett a TEK segítségét kérni.

Szerda reggel látott napvilágot a hír, hogy a Privátkopó.hu bűnügyi portállal kapcsolatba lépett egy férfi, aki korábban évekig fegyver- és robbanóanyag-csempészettel foglalkozott. Az egykori bűnöző azt állítja: találkozott a robbantóval, a férfit a rendőrség egyik fedett nyomozója mutatta be neki – tizennégy évvel ezelőtt. Nem zárható ki, hogy a férfi beszámolójának köze lehet a szerdai TEK-akcióhoz.

A Pestisrácok.hu elérte a bűnügyi portál főszerkesztőjét, Valencsik Ferencet, aki elmondta, a nyomozó hatóság kérésére nem kíván több információt megosztani a nyilvánossággal, annyit ugyanakkor elárult, hogy szerda reggel jóval több információt adott át a hatóságoknak, mint amennyit cikkükben közöltek. A lap más forrásból úgy tudja, hogy szerdán Valencsiket a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az eljárást folytató Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai is – minden részletre kiterjedően – kihallgatják.

A Teréz körút Király utcai kereszteződésében szeptember 24-én 22 óra 36 perckor robbant bomba, egy házi készítésű szerkezet. Két rendőr sérült meg, egyikük életveszélyesen, társa pedig súlyosan. Papp Károly országos rendőrfőkapitány a támadás másnapján azt mondta, ki akarták végezni a rendőreit.

A rendőrség közölte: egy fiatalembert keresnek, és tízmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemi információval segíti a nyomozást. A rendőrség és az ügyészség a robbantás óta eltelt csaknem egy hónap alatt több felhívást is közzétett, miszerint szemtanúkat keres, és várja azokat a felvételeket, amelyek a helyszínen készültek a robbantáskor.

A múlt hét végén csaknem száz új bejelentés érkezett a Teréz körúti robbantás kapcsán. A lapunknak nyilatkozó ügyészségi források elmondták, hogy ezek között vannak a nyomozást valóban segítő, az elkövetőre vonatkozó új információk, de hajmeresztő ostobaságok is. Ezzel együtt minden beérkezett adatot elemeznek, összevetik a már rendelkezésre álló információkkal.

Hétfőn elhagyhatták a kórházat a robbantásban megsebesült járőrök, az ápolásuk egy rehabilitációs intézetben folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.