Ezt írta a külföldi sajtó a Népszabadság-ügyről

Egy német lap szerint „az egyik utolsó kormánykritikus hang némul el”.

MTI
2016. 10. 09. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Elhallgattatva című írásban a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Népszabadság „nagyon hirtelen” történt bezárásával „az egyik utolsó kormánykritikus hang némul el”, és sok minden utal „puccsra”.

A kiadóvállalat közleményével kapcsolatban megjegyezte, hogy a társaság által ismertetett tényeket senki nem vitatja. „A probléma a közleménnyel: mindez nem lehet új (információ) a társaság számára, mégis átvette a Népszabadságot” a svájci Ringier-től, arra pedig végképp nincs „elfogadható magyarázat”, hogy miért kellett ennyire „puccsszerűen” eljárni – írta Stephan Löwenstein. Hozzátette: a történtek alapján felmerül a kérdés, vajon az-e a cél, hogy „eltűnjék a nyilvánosságból egy újabb kellemetlen hang”, vagy esetleg csatlakozzék „az Orbán Viktort dicsőítők kórusához”.

Egyebek mellett a TV2 tulajdonosi szerkezetében végbement átalakulásokat és a reklámadó körüli fejleményeket ismertetve kiemelte: „persze a képhez az is hozzátartozik, hogy 2010-ig a baloldali és a liberális újságírók voltak meghatározók a médiában”, és „Orbán korábbi vereségeit ennek tulajdonítják a táborában”, így a kormányfő a 2010-es „földcsuszamlásszerű” győzelme után egyik első lépéseként átalakította a közszolgálati médiát.

A Financial Times című londoni gazdasági napilap budapesti tudósítója, Andrew Byrne a Népszabadságról közölt írásában megállapítja, hogy a legkeresettebb minőségi magyar lap nyomtatott és online változatának felfüggesztése olyan időszakban történt, amikor már folyik „a médiaterep átrendezése a 2018-ban esedékes választások közeledtével”. A szerző szerint a fejlemény aggályokat vet fel a magyarországi sajtó sokszínűségének további eróziójával kapcsolatban.

A Népszabadság felfüggesztéséről szóló bejelentés előtt is voltak már félelmek a médiára, a bíróságokra és a civil társadalmi szervezetekre nehezedő kormányzati nyomás miatt Közép- és Kelet-Európa országaiban, köztük a közeli Lengyelországban is – áll a Financial Times írásában. A tudósító megemlíti, hogy a Népszabadság kiadója szerint a lap olvasottsága tíz év alatt 74 százalékkal csökkent, és a lap ötmilliárd forintnyi veszteséget halmozott fel. A Financial Times írása szerint azonban más médiacsoportokat „robusztus állami irányítású, közpénzből finanszírozott hirdetési bevételek védenek a piaci nyomástól”.

A BBC közszolgálati médiatársaság online hírportálján megjelent írás szerint újságírók és az ellenzék kormányzati nyomásnak tulajdonítja a Népszabadság felfüggesztését.

Az ellenzéki pártok szerint a Népszabadság bezárása is mutatja, hogy a miniszterelnök a magyarországi sajtószabadság eltiprására törekszik, és teljes ellenőrzést akar a média felett – áll a BBC ismertetésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.