Felmentés a Sukoró-ügyben

Tátrai Miklós esetében nem talált bűncselekményt a bíróság, Cs. Zsoltra bizonyítani nem tudtak semmit.

Lándori Tamás
2016. 10. 26. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sukorói telekcsereügyként ismert büntetőperben a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla szerdán megváltoztatta a Szolnoki Törvényszék ítéletét az első- és másodrendű vádlottak bűnössége tekintetében, így Tátrai Miklóst és Cs. Zsoltot felmentette. Előbbit bűncselekmény, utóbbit bizonyítottság hiányában.

Mivel a törvényszék és a tábla eltérő megállapításra jutott a bűnösségükről, megnyílt a lehetőség a harmadfok, azaz a Kúriához való fellebbezés előtt. Ezzel az ügyész élt is, így már biztos, hogy a legfelsőbb bírói szinten folytatódik a nyolc éve húzódó ügy.

A Szegedi Ítélőtábla tanácsa alaposnak találta a védők fellebbezését, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Szolnok bizonyítékokkal alá nem támasztott – úgynevezett iratellenes – következtetéseket vont le a Tátrait négy év letöltendő szabadságvesztéssel sújtó határozatában. Ezeken felül Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető hosszasan sorolta a törvényszék tévedéseit, eljárási hibáit.

Utóbbiak miatt jogászkörökben sokan az elsőfokú ítélet megsemmisítésére és az első fok új eljárásra kötelezésére számítottak, a védők közül is többen kalkuláltak ezzel a forgatókönyvvel, az ítélőtábla azonban úgy látta, erre nincs szükség.

Végkövetkeztetésük lényege, hogy – bár a Tátrai vezette Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél követtek el kötelezettségszegést a sukorói ügylet kapcsán – nem bizonyítható, hogy a vezető magatartása szándékosan vagyoni hátrány okozására irányult volna. Márpedig a vádban foglalt bűncselekménynél csak szándékos felelősségi alakzatot ismer a törvény.

Tátrai védekezésében végig hangsúlyozta, a kaszinóberuházással kapcsolatos tetteiket főleg az motiválta, hogy az üzlettől többmilliárdos tőkebeáramlást, új munkahelyeket, növekvő adóbevételeket és a turizmus fellendülését várták.

Bizonyított „intellektus”

Büntetést egyedül az ötödrendű, V. Bálint kapott, neki – ugyancsak jogerősen, negyven százalékos enyhítés után – 360 ezer forintot kell befizetnie, ha nem akar 180 napot fogházban tölteni. Az ő cselekménye nem a telekcsere közvetlen része, úgynevezett intellektuális közokirat-hamisítást követett el, amikor az izraeli vállalkozó, Joáv Blum javára ajándékozás színlelt jogcímén jegyeztetett be ingatlanokat a földhivatalnál. – Az nyilvánvaló, hogy ismeretlenek nem ajándékoznak telket egymásnak – okolta meg a marasztalást Gyurisné, utalva rá, hogy a valódi jogcím alighanem adásvétel volt.

Az öt vádlott közül négy – köztük Tátrai és Cs. – nem jelent meg a szerdai ítélethirdetésen. A fővádlott védőügyvédje, Dezső Antal úgy kommentálta az ítéletet, ilyen rendelkezésre vártak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.