Fideszesek, akik egy ideig kerülni fogják Orbánt

Több fideszes fellegvárban is elmaradt az országos átlagtól a részvételi arány a vasárnapi népszavazáson.

MNO
2016. 10. 03. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan eredmény született a vasárnapi népszavazáson, amelyet minden politikai szereplő sikerként tud értékelni, azonban az érvénytelenség miatt valószínűleg nem felhőtlenül boldogok a kormány tagjai.

A 44 százalékos részvételi arány önmagában kudarcként értékelhető, de ha ebből levesszük – a tudatosan – érvénytelenül szavazókat, akkor még lesújtóbb a kép: a Fidesz közel 20 milliárdból csak 37 százaléknyi embert tudott elvinni az urnákhoz.

Több fideszes fellegvárnak számító körzetben még az országos átlagot sem érte el a részvételi arány, így több képviselő is aggódhat, ha – a sajtóhíreknek megfelelően – valóban lesznek személyi következményei vasárnapi népszavazásnak.

A Fidesz kommunikációja egyébként az elmúlt hónapokban jelentősen módosult: míg korábban egyértelműen az érvényes népszavazás volt a cél, addig az utolsó hetekben már inkább az eredményre koncentráltak a vezető politikusok. Orbán Viktor az Origónak adott interjújában például még azt fejtegette, hogy csalódott lenne, ha 100 százaléknál kevesebben mennének el, nem mindegy ugyanis, hogy nagy felhatalmazással vagy egy „satnyábbal” mennek ki Brüsszelbe. Aztán a szavazás előtti napokban már csak a nemek győzelme volt az elvárása, az urnazárás után pedig – az érvénytelenség ellenére – elsöprő győzelemről beszélt.

Budapesten nagy csalódást okozhatott a kormányfőnek Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, a körzetben ugyanis csak 37 százalékos volt a részvételi arány, aminek több mint 11 százaléka érvénytelen szavazat volt.

Nem büszkélkedhetett Hassay Zsófia VI. kerületi polgármester sem, aki mindössze 35 százalékos részvételi arányt tud majd felmutatni a kormányfőnek. Az érvénytelenül szavazók aránya ebben a kerületben 15,5 százalékos volt.

Vattamány Zsoltnak VII. kerületi polgármesterként 33 százalékos részvételi arányt, valamint ebből 15 százalékos érvénytelen szavazási arányt kell majd megmagyaráznia, de kellemetlen pillanatokra számíthat Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója is, akinek a körzetében csak 32 százalékkos volt a részvétel, majdnem 13 százalékos érvénytelen szavazási arány mellett. A polgármester vasárnap napközben meg is indokolta a rossz szereplést Facebook-posztjában.

A rezsibiztos Németh Szilárd csepeli mozgósításával sem lehet maradéktalanul elégedett Orbán Viktor, a XXI. kerületben 38 százalékos volt csak a részvétel, 8,71 százaléknyi érvénytelen szavazattal.

Bácskai János IX. kerületi, valamint Kovács Róbert X. kerületi polgármester is 36 százalékos részvételi arányt mutathat majd a kormányfőnek, melyből 9,44 százaléknyian érvénytelenül szavaztak, míg Ughy Attila és Bús Balázs a választók 40 százalékát tudták mobilizálni (előbbinél 8,84, utóbbinál 12,2 százaléknyi érvénytelen szavazattal).

Vidéken nem hozta az országos átlagot a Páva Zsolt vezette Pécs (38 százalékos részvételi arány, 8,3 százaléknyi érvénytelen), a Cserna Gábor vezette Dunaújváros (38 százalékos részvételi arány, 7,21 százaléknyi érvénytelennel), valamint a szintén fideszes vezetésű Tatabánya (39.42 százalékos részvétel, ebből 6,53 százalék érvénytelen).

A legnagyobb vidéki fellegvárnak számító Debrecen hajszállal ugyan, de szintén alatta maradt az országos átlagnak, ott 43,09 százalékos volt a részvétel (érvénytelen ebből 6,17 százalék). A 43,37 százalékos arányt annak ellenére sem tudták elérni, hogy a városiakat a menekülttábor újranyitásával is riogatták. 

A Fidesz persze nem erősítette meg az arról szóló híreket, hogy bajba kerülhetnek azok a politikusok, akik nem tudták mozgósítani a körzetükben élő embereket. Furcsa is lenne, hiszen hivatalosan elsöprő győzelmet arattak.

Mészáros Lőrincnek viszont biztosan nem kell aggódnia, hiszen Felcsúton kimagasló, 64,11 százalékos volt a részvételi arány, igaz 7,74 százaléknyi érvénytelen szavazat azért itt is becsúszott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.