Gulyás megvédte Kocsist

A frakcióvezető-helyettes szerint nem folyik felelőskeresés a Fideszben.

MTI
2016. 10. 04. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz az ügyben nemzeti egység létrehozásában bízik, amikor mindenki bizonyíthatja, hogy szemben áll a kötelező betelepítési kvótával – jelentette ki a politikus. Hangsúlyozta – utalva arra, hogy ellenzéki támogatás is kell az alkotmánymódosításhoz –, most egyértelművé fog válni, ki támogatja a kényszerbetelepítést, és ki nem.

Gulyás Gergely közölte: a Fidesz elnöksége kedd délután értékeli a vasárnapi referendum eredményét, és megtárgyalják a tervezett alaptörvény-módosítást. Megjegyezte, hogy az érvénytelenség miatt az Országgyűlést nem köti a népszavazás, hanem saját hatáskörében dönthet a közjogi következményekről.

A népszavazás, a részvételi adatok értékelésével kapcsolatban leszögezte: nem folyik felelőskeresés a Fideszben, „nincs ok erre, amikor majdnem 3,3 millió szavazatot sikerült elnyerni”. Ez azt jelenti – magyarázta –, hogy több mint 120 ezer szavazattal több támogatást kapott a nemleges álláspont, mint amennyit a Fidesz és a Jobbik az előző választáson együttesen elért. Vagyis voltak olyan baloldali szavazók, akik nem követték saját pártjuk iránymutatását, részt vettek a referendumon, és támogatták a kormány álláspontját – jelezte.

A részvételt illetően külön védelmébe vette a VIII. kerület – ahol alacsony volt a részvétel – polgármesterét, Kocsis Mátét (Fidesz–KDNP). Szavai szerint a balliberális média egy részében ellene folytatott „sajtóhadjáratnak” semmilyen alapja nincs, az ő budapesti Fidesz-elnöki tevékenységét a kormánypártban osztatlan elismerés övezi, Józsefvárosban pedig egyébként mindig alacsony a részvétel.

Az érvénytelenséggel kapcsolatos vitákat a frakcióvezető-helyettes másodlagosnak nevezte, a referendum célja ugyanis egyértelműen az volt – mondta –, hogy a kormány kapjon olyan felhatalmazást, amely a brüsszeli tárgyalásokon segít megakadályozni a felső korlát nélküli, kötelező betelepítési kvóták elfogadását. „Ehhez a célhoz közelebb jutottunk” az elért eredménnyel – jelentette ki.

Nagy eredmény szerinte, hogy például a baloldali bojkottfelhívás ellenére 44 százalékos volt a részvétel, a választók 40,5 százaléka érvényes voksot adott le, ezek közül pedig több mint 98 százalék volt a nem szavazatok aránya.

„A magyar kormánynak minden más kormánynál erősebb demokratikus felhatalmazást ad a népszavazás eredménye, függetlenül attól, hogy nem értük el az érvényességi küszöböt” – mondta Gulyás Gergely.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.