Jövő héttől többet ér az anyatej

1800 helyett 2700 forintot kapnak literenként a donorok.

Győr Ágnes
2016. 10. 15. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos ígéret után napokon belül végre valóban megnő az anyatej literenkénti díjazása. A csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben ugyanis szerepel, hogy az eddigi 1800 forint helyett a jövőben 2700 forintot kapnak a tejadó édesanyák, a módosítások pedig a rendelet kihirdetése utáni ötödik napon, tehát jövő héten hatályba lépnek. Legutóbb 2002-ben módosították a díjazást.

Lapunk augusztusban számolt be arról, hogy Budapesten jelenleg 25 anya vállalkozik felesleges anyatejének leadására, holott legalább háromszor-négyszer ennyire volna szükség ahhoz, hogy teljesen kielégítsék a rászoruló csecsemők igényét. (Egy édesanyának általában körülbelül egy hét alatt gyűlik össze egyliternyi felesleges teje.) Tasi Zsuzsanna, a Heim Pál Gyermekkórház által működtetett fővárosi Anyatejgyűjtő Állomás vezetője akkor elmondta lapunknak: a romló tendencia oka többek közt az, hogy keveseknek van többlettejük, és alig néhányan felelnek meg a szigorú egészségügyi kritériumoknak. Egy csecsemőről gondoskodó édesanyának ráadásul nehézkes eljutni a kötelezően előírt szűrővizsgálatokra. A helyzeten a befagyasztott díjazás sem segített.

A Heim Pál Gyermekkórházból további hat kórházba és – igény esetén – valamennyi kerület védőnői szolgálatára szállítanak a leadott anyatejből. A kereslet-kínálat közti aggasztó és egyre növekvő szakadék miatt az intézmény vezetősége volt az, amelyik kezdeményezte az anyatej árának megemelését. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár július végén sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megemelik a díjat.

Azok számára, akik fel akarják ajánlani többletanyatejüket, a jogszabályok öt különböző szűrővizsgálatot határoznak meg: HIV-szűrést, tüdőszűrést, székletvizsgálatot, VDRL-vizsgálatot (amely a szifilisz kimutatására alkalmas), illetve egy bőrgyógyászati szűrést. Noha a törvények szerint nem kötelező, Budapest területén az Anyatejgyűjtő Állomás védőnői ajánlást is kér a jelentkezőktől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.